New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 3

Layering simple accompaniments to create a thicker texture

I can add to the texture of a song by playing a simple ostinato.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 3

Layering simple accompaniments to create a thicker texture

I can add to the texture of a song by playing a simple ostinato.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We can hear the texture become thicker as each layer of sound is added one at a time.
  2. Adding instruments with different timbres can make the texture more interesting.
  3. We can layer riffs or ostinati to make the texture thicker as an accompaniment to our songs.
  4. Feeling the steady pulse helps us to play different layers of sound in time together.

Keywords

  • Texture - the combination of different layers of sounds

  • Pulse - the regular steady heartbeat of the music

  • Riff - a word used in pop music to describea repeating musical pattern

  • Timbre - a description of the sound or tone of an instrument or voice

  • Ostinato - a repeating musical pattern that can be rhythmic or melodic

Common misconception

We can only play one ostinato at a time.

We can have two or more groups playing two or more ostinati that can fit together when played to a steady pulse. By playing rhythms on instruments with different timbres, and adding tuned percussion, we change the sound and thickness of the texture.


To help you plan your year 3 music lesson on: Layering simple accompaniments to create a thicker texture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Take time for feeling the steady pulse and making sure that the rhythms fit to the steady pulse before putting them together. Using instruments with different timbres such as claves and shaker eggs will help define the rhythms more clearly.
Teacher tip

Equipment

Glockenspiels - one betweeen two, a range of different untuned percussion with different sounds/timbres.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
The combination of different layers of sound is called ...

Correct Answer: texture, Texture

Q2.
A constant, pitched sound that continues throughout a piece of music is called a ...

Correct Answer: drone, Drone

Q3.
Match the following musical terms to their definitions.

Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing

the pattern of sounds and silences that we play and sing

Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock

the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock

Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

the regular, steady heartbeat of the music

Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played

the speed of the music - how fast or slow the music is played

Q4.
An ostinato is ...

a description of the sound or tone of an instrument
a combination of notes to make a memorable tune
Correct answer: a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic
a constant, pitched sound that continues throughout a piece of music

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
The speed of the music - how fast or slow the music is played is called the ...

Correct Answer: tempo, Tempo

Q2.
True or false? We can only play one ostinato with our songs.

Correct Answer: False, false, untrue

Q3.
The combination of different layers of sound is called ...

Correct answer: texture
timbre
ostinato
riff

Q4.
In pop music, a short repeated musical idea is called ...

an ostinato
Correct answer: a riff
a drone
a round