New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 3

Melodic ostinato accompaniments to songs

I can add to the texture of a song by playing a simple melodic ostinato.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 3

Melodic ostinato accompaniments to songs

I can add to the texture of a song by playing a simple melodic ostinato.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. An ostinato can make a tune more memorable.
  2. A small number of notes can make an effective ostinato.
  3. Adding an ostinato layer to a piece makes the texture thicker.
  4. Feeling the steady pulse helps us play our ostinato at the right tempo, and sing and play together as an ensemble.

Keywords

  • Ostinato - a repeating musical pattern that can be rhythmic or melodic

  • Texture - the combination of different layers of sounds

  • Ensemble - a group of people who perform together

  • Pulse - the regular steady heartbeat of the music

  • Tempo - how fast or slow the music is played

Common misconception

An ostinato is a rhythm pattern only.

An ostinato can be melodic as well as rhythmic. In pop music they’re often called a ‘riff’ and in electronic music, a ‘loop’. A repeated pattern can add to the texture of a piece of music and help drive it forward.


To help you plan your year 3 music lesson on: Melodic ostinato accompaniments to songs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The accompaniments to the songs in this lesson are learnt by listening and through practising. Allow plenty of time for pupils to rehearse playing the ostinatos so that they feel confident finding the notes on their instruments.
Teacher tip

Equipment

Tuned percussion instruments - one between two.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
An ostinato is ...

a musical thought, like a sentence in a story
the combination of different layers of music
a description of the sound or tone of an instrument
Correct answer: a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

Q2.
When we show or play the pulse, we are showing or playing the ...

Correct Answer: beat, Beat

Q3.
Adding an ostinato to our songs thickens the ...

Correct Answer: texture, Texture

Q4.
Match these music words to their definitions.

Correct Answer:ostinato,a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

Correct Answer:riff,a short repeated musical idea in pop music

a short repeated musical idea in pop music

Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played

the speed of the music - how fast or slow the music is played

Correct Answer:pitch,how high or low a note is

how high or low a note is

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
A group of people who perform together is called an ...

Correct Answer: ensemble

Q2.
True or false? An ostinato is a repeating rhythmic pattern.

Correct Answer: False, false, untrue

Q3.
Texture is ...

the speed of the music
how high or low a note is
a repeating musical pattern
how the music is organised
Correct answer: the combination of different layers of sounds

Q4.
When we play as an ensemble, which of these things helps us play and sing successfully together?

counting in at any tempo
playing as loudly as possible so that we can hear our own part
Correct answer: watching the conductor
Correct answer: feeling the steady pulse