Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing beatboxing vocal percussion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how to use my voice to create a range of different sounds.

      Key learning points

      1. We warm up before music so that our bodies, minds and voices are ready to learn.
      2. Beatboxing is a form of vocal percussion that uses the mouth, lips, tongue and voice.
      3. The art of beatboxing involves mimicry of sounds, including that of a drum machine.
      4. Examples of sounds that are often imitated by beatboxers include kick drum, hi-hat and snare drum.

      Keywords

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      • Beatboxing - use of the mouth and voice to mimic sounds such as a drum machine

      • Art form - a recognised form of artistic composition

      • Drum machine - an electronic instrument that creates drum beats and percussive sounds

      Common misconception

      We only warm up for a performance.

      No, it is important to warm up whenever we are making music. Warming up will help us to focus, it will stretch and relax our vocal muscles ready for using them and will help us to listen and work as a group of musicians.

      Teacher tip

      Encourage the pupils to listen and recognise different uses of the voice. Examples from styles the pupils will have learnt before include singing and chanting. Singing uses different pitches, whereas chanting and beatboxing use the speaking voice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Is a chant sung or spoken?

      Correct Answer: spoken, not sung

      Q2.
      Which of these instruments is the claves?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      Why do we warm up in music?

      To raise our heartbeat
      Correct answer: To protect and prepare our voice
      So that we don't get tired
      So that we don't get cold

      Q4.
      What is a percussion instrument?

      An instrument played by blowing into it
      An instrument played by plucking or bowing strings
      Correct answer: An instrument played by striking, shaking or scraping

      Q5.
      What is meant by texture in music?

      Correct Answer: layers of sound, high and low sounds, fast and slow music, loud music, playing with a steady pulse

      5 Questions

      Q1.
      Do you use a singing or a speaking voice for beatboxing?

      Correct Answer: speaking, Not singing

      Q2.
      Beatboxing originated after musicians and artists recreated the sound of which instrument?

      piano
      Correct answer: drum machine
      saxophone
      keyboard
      guitar

      Q3.
      Which consonant letters most closely match these beatboxing sounds?

      Correct Answer:bass drum,b
      Correct Answer:hi hat,ts
      Correct Answer:snare drum,k

      Q4.
      What is beatboxing?

      Use of drum sticks on a box
      Correct answer: Use of the mouth and voice to mimic sounds such as a drum machine
      Keeping a steady beat when you are singing a song
      Use of the mouth and lips to count in time

      Q5.
      Why do we warm up in music?

      To raise our heartbeat
      Correct answer: To get our bodies, voices and minds ready for music
      So that we don't get tired
      So that we don't get cold

      To help you plan your 5 music lesson on: Introducing beatboxing vocal percussion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...