Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rehearsing a texture of two or more parts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hold my part as we build a texture in a beatboxing vocal ensemble.

      Key learning points

      1. Beatboxing sounds can be layered with vocal parts to make a texture of two or more parts.
      2. To hold a part in a texture it is important to rehearse together as a musical ensemble.
      3. A loop station allows musicians to record, playback, and layer musical phrases.
      4. Different beatboxing sounds create different timbres when they imitate instruments.

      Keywords

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Timbre - the description of the sound or tone of an instrument

      Common misconception

      When performing in parts children often try to block out listening to the other parts and focus only on their own.

      Children will gain in confidence when they listen to all the parts and will improve their performance.

      Teacher tip

      In order to support children holding a line in a layered texture encourage them to listen to all the parts so they can understand how their line fits into the overal music performance.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What instruments are part of a drum kit?

      Correct answer: bass drum
      Correct answer: hi-hat
      conga drum
      Correct answer: snare drum
      djembe drum

      Q2.
      Do beatboxers usually use consonant or vowel sounds?

      Correct Answer: consonants, plosive consonants

      Q3.
      Match the consonant to the sound used by a beatboxer.

      Correct Answer:kick drum,b
      Correct Answer:snare drum,k
      Correct Answer:hi hat,t

      Q4.
      Is a drum machine acoustic or electric?

      Correct Answer: electric, powered by electricity

      Q5.
      Why do we rehearse?

      Because it is sensible
      So we stay healthy and can perform
      Correct answer: To practise in order to improve and prepare for performance
      Because we are told to

      4 Questions

      Q1.
      How many parts do you need to create a musical texture?

      Correct answer: Texture refers to the number of parts. All music has texture.
      Three
      More than two.

      Q2.
      If we are not performing, do we still need to warm up?

      Correct Answer: Yes, yes

      Q3.
      Which beatboxing sounds are used to mimic the sound of a drum kit?

      'ch'
      Correct answer: 'k'
      tongue clicks 'cl'
      Correct answer: 'ts'
      Correct answer: 'b'

      Q4.
      When we perform in parts, should we ignore the other parts and just concentrate on our own?

      Correct Answer: No, no

      To help you plan your 5 music lesson on: Rehearsing a texture of two or more parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...