Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play two contrasting rhythms as part of an ensemble to create a polyrhythm.

      Key learning points

      1. Different rhythms can be layered and played at the same time, this creates polyrhythm.
      2. ‘Poly’ is Greek for ‘many’, so polyrhythms means ‘many rhythms.’
      3. Combining on-beat and off-beat rhythm patterns creates an interesting polyrhythm.
      4. One way to notate polyrhythms is on a rhythm grid.

      Keywords

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Syncopation - rhythms that emphasise the offbeat

      • Polyrhythm - playing two or more conflicting rhythms at the same time

      • Ensemble - a group of people who perform together

      Common misconception

      To create polyrhythms, all rhythms must be complicated.

      The layered rhythms don't need to be complex, they just need to give a contrasting feel of the beat or metre. It's the layering that makes things more complicated.

      Teacher tip

      Sequence together your whole body, breathing and vocal exercises to warm up and prepare for singing together.

      Equipment

      Group sets of unpitched percussion that can hold a clear rhythm e.g. claves or djembe.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is an offbeat?

      a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic
      Correct answer: the weak beats or notes between the beats
      a scale of five notes
      a musical thought, like a sentence in a story

      Q2.
      A originates from a particular country, culture or people and is usually passed down orally.

      Correct Answer: folk song

      Q3.
      An is an exact copy of a musical phrase.

      Correct Answer: echo

      Q4.
      An instrumental part that supports a main melody is called __________.

      Correct answer: an accompaniment
      a duet
      a scale

      4 Questions

      Q1.
      'Poly' in polyrhythms derives from the Greek word, meaning ...

      Correct Answer: many

      Q2.
      True or false? Polyrhythms can only be displayed using stick notation.

      Correct Answer: false, untrue, no

      Q3.
      Match the musical term to its definition.

      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:offbeat,weak beats or notes between the beats
      Correct Answer:syncopation,rhythms that emphasise the offbeat
      Correct Answer:polyrhythm,playing two or more conflicting rhythms at the same time

      Q4.
      When we think about layering rhythms to create polyrhythms, we are building ...

      timbre
      tempo
      Correct answer: texture

      To help you plan your 6 music lesson on: Introducing polyrhythm, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...