Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can rehearse songs with many layers effectively to prepare for a performance.

      Key learning points

      1. Rehearsing together makes sure that everybody knows their part in the ensemble and when to play.
      2. Rehearsing together is a skill that can be developed.
      3. Performing to a small audience gives you the opportunity to develop your performance skills.

      Keywords

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Perform - to present music, playing or singing for an audience

      • Accompaniment - a musical part that supports the main melody

      • Polyrhythm - playing two or more conflicting rhythms at the same time

      Common misconception

      We only need to rehearse if we find our part difficult.

      Rehearsing can warm you up for a performance and make sure you feel alert and ready to perform. It also makes sure you know when and how to play and not just what to play.

      Teacher tip

      Sequence together your whole body, breathing and vocal exercises to warm up and prepare for singing together.

      Equipment

      Group sets of unpitched percussion e.g. claves, djembe and shakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we play or sing together in a group, we are performing as part of .

      Correct Answer: an ensemble, ensemble

      Q2.
      We accompany Senwa Dedende with a rhythmic ostinato. How would you describe this?

      a repeating chord played throughout a piece
      a repeating musical idea created from a short melodic pattern
      Correct answer: a repeating musical idea created from a rhythmic pattern

      Q3.
      Which of these is an example of an unpitched percussion instrument?

      piano
      Correct answer: drum
      violin
      trombone

      Q4.
      What is a round?

      two or more songs that fit together sung at the same time
      Correct answer: multiple groups sing the same melody but start at different times
      rhythmical speech, often over a musical accompaniment

      4 Questions

      Q1.
      Why do we rehearse before a performance?

      to learn what notes to play
      to learn the words of the song
      Correct answer: to improve our playing or singing together
      Correct answer: so we know what to do and when

      Q2.
      True or false? Every time we rehearse together, we should work on the same things to get better at them.

      Correct Answer: false, untrue, no

      Q3.
      Why do we perform in front of others?

      Correct answer: to celebrate our learning
      so we can move onto learning something new
      Correct answer: to enjoy a shared musical experience
      to make us feel really nervous

      Q4.
      What do we mean by 'balancing the sound'?

      we play as loud as we can so everyone knows we have practised really well
      monitoring dynamics to make sure our part is always the loudest part
      Correct answer: monitoring dynamics so each layer can be heard as we want it to be heard

      To help you plan your 6 music lesson on: Polyrhythmic accompaniments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...