Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play a syncopated rhythmic ostinato using body percussion.

      Key learning points

      1. Having a strong feeling of the pulse helps us to perform syncopated rhythms more successfully.
      2. A syncopated phrase can become a rhythmic ostinato to create interest.
      3. Adding a rhythmic ostinato creates another layer of sound and a thicker texture.

      Keywords

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Rhythmic ostinato - a repeating musical idea created from a rhythmic pattern

      • Syncopation - rhythms that emphasise the offbeat

      • Body percussion - to make a percussive musical sound with the body

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      Common misconception

      Beat and rhythm are the same thing.

      Whilst syncopated rhythms are connected to the offbeats, this does not mean they are the same thing. Beats occur at regularly spaced intervals, with the rhythm the pattern that fits inside and inbetween these.

      Teacher tip

      Sequence together your whole body, breathing and vocal exercises to warm up and prepare for singing together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played

      Q2.
      When we play instruments together or sing together, we are playing as part of ...

      Correct Answer: an ensemble, a ensemble, ensemble

      Q3.
      A __________ in music is like a sentence in a story.

      chord
      Correct answer: phrase
      note

      Q4.
      When music begins on any beat except the first beat, we call this ...

      Correct answer: an upbeat
      a rhythm
      a chord

      4 Questions

      Q1.
      Adding __________ to a song creates another layer of sound and a thicker texture.

      a rehearsal session
      Correct answer: a rhythmic ostinato
      a recording
      another voice singing in unison

      Q2.
      Four White Horses contains lots of __________ rhythms.

      quiet
      high
      Correct answer: syncopated
      Takadimi

      Q3.
      True or false? Syncopated rhythms emphasise the strong beats, not the weak beats.

      Correct Answer: false, False, untrue

      Q4.
      Music in 2-time usually has a __________ feel.

      strong-strong
      Correct answer: strong-weak
      weak-weak
      weak-strong

      To help you plan your 6 music lesson on: Syncopated rhythms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...