Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use inspiration from jazz to create syncopated vocal improvisation.

      Key learning points

      1. Jazz grew from the music and experiences of enslaved Africans and their descendants.
      2. Jazz blends African music traditions with European instruments and newer American influences.
      3. Syncopation can be used to make the same melody sound and feel very different.
      4. We can take inspiration from jazz to create short syncopated rhythms using scat singing and improvisation.

      Keywords

      • Jazz - a music genre that originated in the African American communities of New Orleans, blending elements of blues, African rhythms, and European harmonic structures

      • Influences influences - musical traits such as rhythm and melody that inspire a musician’s work

      • Improvisation - to create new musical ideas in the moment

      • Scat singing - a vocal jazz technique where singers improvise melodies and rhythms using wordless syllables instead of lyrics

      Common misconception

      Improvisation in music is only done on instruments and not the voice.

      Scat singing, from jazz music is one type of vocal improvisation. Other types include the sargams of Hindustani and Carnatic music from India, freestyle rap, even yodelling!

      Teacher tip

      Build pupils' confidence with scat singing by lots of singing around one note in pairs first, before moving to a bigger group.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we , we make music in the moment, using the voice or instruments, alone, or with others.

      Correct Answer: improvise

      Q2.
      A musical phrase is ...

      a repeating musical pattern that can be rhythmic or melodic
      up and down movement of pitches in music
      Correct answer: a musical thought, like a sentence in a story
      how high or low a note is

      Q3.
      A question and answer is ...

      a type of round
      Correct answer: a way of structuring musical phrases
      rhythmical speech, often over a musical accompaniment

      Q4.
      True or false? Syncopated rhythms emphasise the strong beats, not the weak beats.

      Correct Answer: False, false

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Improvisation can be done on instruments and with our voices.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      True or false? Jazz blends African music traditions with European instruments and newer American influences.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      Scat singing is ...

      the voice we use when we talk to each other
      Correct answer: when singers improvise melodies using wordless syllables instead of lyrics
      speaking in time to a pulse
      rhythmical speech, often over a musical accompaniment

      Q4.
      Which of these is not an influence on Jazz music?

      West African rhythms
      Correct answer: rap
      blues
      ragtime
      European music

      To help you plan your 5 music lesson on: Syncopated rhythms in jazz, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...