New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 6

Sharing important issues through music and song

I can understand and explain how instrumental music can convey meaning.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 6

Sharing important issues through music and song

I can understand and explain how instrumental music can convey meaning.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Instrumental music can be a powerful tool in communicating a powerful message.
  2. Music doesn't always have to sound 'nice' to be effective. Dissonance can create tension to help tell a story.
  3. Afrobeat music is a fusion of many different styles and influences.
  4. Repeated riffs can create an effective accompaniment texture.

Keywords

  • Dissonance - when two or more notes played together clash with each other

  • Afrobeat - a style of music that originated in Nigeria, often with vocals over repeated riffs

  • Riff - a short repeated musical idea

Common misconception

Music should always sound pleasing to the ear.

Music doesn’t have to sound ‘nice’ to be effective. There are styles of music that explore more difficult messages and use dissonance to create a particular effect.


To help you plan your year 6 music lesson on: Sharing important issues through music and song, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

When creating riffs, allow the pupils to improvise freely against the backing track at first. This will help them find the home note D. Encourage them to experiment with more complex rhythms, including adding rhythmic interest to the second half of the riff.
Teacher tip

Equipment

A tuned instrument with the notes DEFGA for each pupil is ideal, one between two is possible.

Content guidance

  • Depiction or discussion of discriminatory behaviour

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Match the musical element to their definition.

Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is

how loud or quiet the music is

Correct Answer:timbre,a description of the sound or tone of an instrument

a description of the sound or tone of an instrument

Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played

the speed of the music - how fast or slow the music is played

Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds

the combination of different layers of sounds

Q2.
Match these dynamics to the effect they create.

Correct Answer:very quiet,calm, gentle, reflective

calm, gentle, reflective

Correct Answer:Sudden changes in volume,surprising or dramatic impact

surprising or dramatic impact

Correct Answer:gradually getting louder,builds excitement or energy

builds excitement or energy

Correct Answer:very loud,anger, power, uplifted

anger, power, uplifted

Q3.
What is a riff?

a long, improvised solo
a soft dynamic marking
Correct answer: a short repeated musical idea
silence in a piece

Q4.
Call and response is a type of musical .

Correct Answer: structure

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which family of instruments usually drives rhythm in Afrobeat?

strings
Correct answer: percussion
brass
woodwind

Q2.
When notes clash together, this is called .

Correct Answer: dissonance

Q3.
Match the keyword to its definition:

Correct Answer:riff,short repeated musical idea

short repeated musical idea

Correct Answer:dissonance,when two or more notes played together clash with each other

when two or more notes played together clash with each other

Correct Answer:harmony,notes played or sung together, creating a pleasing sound

notes played or sung together, creating a pleasing sound

Correct Answer:accompaniment,a musical part that supports the main melody or chant

a musical part that supports the main melody or chant

Q4.
Afrobeat is characterised by riffs which repeat throughout the piece. This is the called an endless .

Correct Answer: groove