Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding harmony and balancing sound

      Lesson details

      Learning outcome

      I can add simple harmony to a song whilst still working to create a balanced and united choral sound.

      Key learning points

      1. There are choirs to suit nearly every style and they are a brilliant way of bringing communities together.
      2. Singing in harmony can help us create a rich choral sound.
      3. Do, mi and so sound great when combined to form harmony.
      4. We can add shape to a song by altering the dynamics.
      5. To sound like a choir, we need to work together to blend and balance our sound.

      Keywords

      • Unison - the same tune sung or played at the same time

      • Harmony - the combination of two or more notes played or sung together, creating a pleasing sound

      • Dynamics - how loud or quiet the music is

      • Round - a song structure where multiple groups sing the same melody but start at different times

      • Melodic ostinato - a repeating musical pattern that uses notes of differing pitch

      Common misconception

      To sing in harmony successfully, we need to focus on our part and block out the other parts.

      To develop tuning, balance and accuracy, we need to listen to all the parts being sung around us.

      Teacher tip

      You can challenge pupils by mixing the parts up, so the pupils singing around them are singing a different part!

      Equipment

      Beanbags for Sorida game.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we sing together as part of an ensemble, this is called a .

      brass band
      Correct answer: choir
      orchestra

      Q2.
      Match the harmony to its definition.

      Correct Answer:partner song,two or more songs that fit together, sung at the same time
      Correct Answer:round,multiple groups sing the same melody but start at different times
      Correct Answer:melodic ostinato,a repeating musical pattern that uses notes of differing pitch
      Correct Answer:countermelody,a second melody that plays at the same time as the main melody

      Q3.
      What is the name for the role of the person who directs an orchestra or choir?

      Correct Answer: conductor, Conductor

      Q4.
      Crescendo is an Italian word we use in music, meaning 'to get gradually louder'. What does decrescendo (or diminuendo) mean?

      get even louder
      Correct answer: get gradually quieter
      stay at the same volume
      get quieter and then louder

      4 Questions

      Q1.
      Which statements are true about choirs?

      Correct answer: choirs can build communities
      choirs are just for soloists
      Correct answer: there are choirs to suit many different styles of music
      Correct answer: choirs can bring people together and boost their mood
      choirs are intended to keep people apart

      Q2.
      When singing in a choir, we need to work hard to our sound.

      stand out with
      Correct answer: blend and balance
      force

      Q3.
      Which of these are examples of singing in unison?

      singing in a round
      singing the same rhythm but singing different notes
      Correct answer: singing the same tune together at the same time
      singing partner songs

      Q4.
      Dynamics are very often used to convey to the listener.

      the chorus
      Correct answer: a mood
      a call and response
      Correct answer: an emotion

      To help you plan your 5 music lesson on: Adding harmony and balancing sound, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...