Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Composing together using do, mi, so

      Lesson details

      Learning outcome

      I can contribute to the composition of a three note song (do, mi, so).

      Key learning points

      1. Melodies do not need to be complicated. They can use simple rhythms and just a few notes.
      2. Effective song melodies will use repetition of ideas.
      3. Do, mi and so work really well together to create pleasing melodies.
      4. Notation needs to be written carefully and spaced out thoughtfully in order for it to be read easily.

      Keywords

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Chant - speaking in time to a pulse

      • 4-time - the organisation and feel of the beats as: strong-weak-medium-weak

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Pitch - how high or low a note is

      Common misconception

      Ta-di is two beats.

      Every time we chant 'Ta' it is the beginning of a new beat. Ta-di is two sounds in one beat, each sound is half a beat.

      Teacher tip

      Take extra time to model a simple, successful melody that includes lots of repetition and not many leaps, and model how to notate this clearly and neatly.

      Equipment

      Pencils or claves - four for each pupil.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How would you clap and chant this rhythm?

      An image in a quiz
      Correct answer: Ta Ta Ta-di Ta-di
      Ta-di Ta-di Ta Ta
      Ta-di Ta-di Takadimi Takadimi
      Ta Ta Takadimi Takadimi

      Q2.
      How does singing with hand signs help us to notate a song?

      they help us understand the timbre
      Correct answer: they help us follow the melodic shape
      they help us understand the dynamics

      Q3.
      What is it called when we make music with our bodies, e.g. clapping?

      Correct Answer: body percussion

      Q4.
      When we focus on our breathing, sometimes we (incorrectly) raise our shoulders which can cause tension. Which set of bones are supposed to move when we breathe in to make space for the air we inhale?

      Correct Answer: ribcage, ribs, rib cage, Ribs, Ribcage
      Q1 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following are benefits to deeper breathing for singing?

      we can sing louder
      we can sing faster
      Correct answer: we can have enough air to sing to the end of the line
      Correct answer: it can lower our stress levels

      Q2.
      In 4-time, the feel of the beats is:

      strong-weak-weak-weak
      strong-weak-strong-weak
      strong-medium-strong-medium
      Correct answer: strong-weak-medium-weak

      Q3.
      True or false? Ta-di is two beats.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Which of the following best describes the difference between singing in unison and singing in harmony?

      singing in harmony is where we all sing the same notes at the same time
      Correct answer: singing in harmony is more than one note coming together to make a richer sound
      singing in harmony is when we start quietly and build to a crescendo
      singing in harmony is when we sing songs that are happy or uplifting

      To help you plan your 5 music lesson on: Composing together using do, mi, so, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...