New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 8

Creating scary music

I can identify specific musical features that create suspense in music and can use these features to compose a short piece that suitably reflects a scene or action.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 8

Creating scary music

I can identify specific musical features that create suspense in music and can use these features to compose a short piece that suitably reflects a scene or action.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Music can be used to create an atmosphere and convey a scene.
  2. Chromatic movement, note clusters and pedal notes create suspense and help to make the music sound scary.
  3. Appropriate use of pitch, tempo and dynamics can also be used to reflect actions, movement and mood in a scene.
  4. A successful musical idea is often repetitive and simple, using only a few notes.

Keywords

  • Chromatic - when a musical idea moves between the black and white notes on the keyboard

  • Note cluster - a group of notes adjacent to each other, played at the same time

  • Pedal - a continuous (usually low pitched) note

Common misconception

Any pitch and notes can work in a composition.

Encourage pupils to think about the choice of notes in their musical ideas and listen to how it sounds.


To help you plan your year 8 music lesson on: Creating scary music, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The first two scene descriptions in task B are less abstract and potentially easier to convey with music. These are supported with examples later in the lesson which could be used earlier to scaffold as required.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument or other suitable instrument/DAW that can be used as a composition tool

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Pitch describes whether a sound is or low.

loud
Correct answer: high
soft
slow

Q2.
Dynamics describe whether music is loud or .

fast
slow
Correct answer: soft
high

Q3.
Which of these best defines rhythm?

how high or low notes sound
Correct answer: a selection of long and short note durations in a pattern
how loud or soft the music is
a repeating musical idea

Q4.
A short musical pattern that is repeated many times is called an .

Correct Answer: ostinato

Q5.
Why is repetition important in music?

It makes the music sound random.
Correct answer: It makes the music more memorable.
It makes the music quieter.
It makes the music faster.

Q6.
A is a long, held note that continues under other changing parts.

Correct answer: pedal
cluster
semitone
chromatic

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Chromatic movement uses notes that are together to create an eerie sound.

far apart
Correct answer: very close
randomly spaced
always the same

Q2.
A group of notes close together that clash and create tension is called a .

Correct Answer: cluster

Q3.
What effect do pedal notes have in scary music?

They make the music sound calm.
They keep the harmony stable.
Correct answer: They create tension beneath other changing notes.
They make the music sound random.

Q4.
Match each musical element to how it can reflect a scene in scary music.

Correct Answer:pitch,can rise or fall to match action or mood

can rise or fall to match action or mood

Correct Answer:tempo,can speed up or slow down to reflect movement

can speed up or slow down to reflect movement

Correct Answer:dynamics,can get louder or softer to build suspense

can get louder or softer to build suspense

Correct Answer:rhythm,patterns that can create repetitive, unsettling ideas

patterns that can create repetitive, unsettling ideas

Q5.
Why is it NOT true that any pitch or note will work in a scary composition?

only one specific note sounds scary
Correct answer: random notes won’t create a clear mood or effect
all notes automatically sound scary
only high notes are used in scary music

Q6.
A strong scary musical idea is often and repetitive.

Correct Answer: simple