New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 8

The effect of timbre

I can identify how timbre in used to create an atmosphere and choose appropriate timbres to create scary music.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 8

The effect of timbre

I can identify how timbre in used to create an atmosphere and choose appropriate timbres to create scary music.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Timbre can be used to help create atmosphere in music.
  2. Strings are effective as they have quite an intense sound.
  3. Tuned percussion (bell-like sounds) can also be effective in making music sound creepy.
  4. We can use different articulations, including staccato and legato for different effects.
  5. We can use sequence to develop and extend our musical ideas.

Keywords

  • Timbre - the sound or tone quality of an instrument

  • Staccato - when the notes are played in a detached way

  • Legato - when the movement between each note is smooth

  • Sequence - a short melodic idea that is repeated in steps either rising or falling

Common misconception

Certain timbres can only be used for certain effects.

Some timbres are particularly well suited to certain moods or effects but this doesn't mean that other timbres can't be used for different effects. It can also depend on the other musical features used.


To help you plan your year 8 music lesson on: The effect of timbre, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Although the effect of chromatic movement works by using a mix of the black and white notes on the keyboard, chromatic movement is about the semitone intervals in this instance. You may wish to explain this in more detail to pupils where relevant.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument or other suitable instrument/DAW that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match each musical term to its meaning.

Correct Answer:legato,smooth and connected notes

smooth and connected notes

Correct Answer:staccato,short and detached notes

short and detached notes

Correct Answer:arco,bowed notes on a string instrument

bowed notes on a string instrument

Correct Answer:pizzicato,plucked notes on a string instrument

plucked notes on a string instrument

Q2.
A is a long, held note that continues under other changing parts.

cluster
Correct answer: pedal
sequence
ostinato

Q3.
A group of closely spaced notes played together that clash is called a .

Correct Answer: cluster

Q4.
How do you recognise chromatic movement?

It sounds calm and happy.
It stays in the same key without tension.
Correct answer: It sounds eerie and unsettling, using closely spaced notes.
It always uses only loud dynamics.

Q5.
Which of these is not one of the four families of the orchestra?

strings
woodwind
brass
Correct answer: guitar

Q6.
What makes a musical idea memorable?

random notes that never repeat
Correct answer: simple patterns that are repeated
constant changes with no structure
complex melodies with no repetition

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match each articulation term to its correct description.

Correct Answer:staccato,short and detached notes

short and detached notes

Correct Answer:legato,smooth and connected notes

smooth and connected notes

Q2.
Why are strings so versatile for creating atmosphere in music?

they can only play fast notes
Correct answer: they can use a wide range of techniques and dynamics
they are always loud and intense
they are only used for calm, quiet music

Q3.
Which three instruments are particularly suitable for creating tension in music?

piano, organ, glockenspiel
Correct answer: organ, glockenspiel, synthesiser
synthesiser, piano, brass
glockenspiel, brass, woodwind

Q4.
A sequence is when a short musical idea is repeated at a different .

Correct Answer: pitch

Q5.
Which of the following are successful ways of developing a musical idea?

Correct answer: using a sequence
Correct answer: changing the dynamics
playing random notes with no structure
Correct answer: altering the rhythm

Q6.
Which statement about timbre is NOT true?

timbre can help create atmosphere
Correct answer: different timbres are only suitable for specific effects
timbre can be changed through playing techniques
Timbre affects how a sound is perceived