New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 9

Representing characters through music

I can explain how leitmotifs are used in film music and have created a simple leitmotif.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 9

Representing characters through music

I can explain how leitmotifs are used in film music and have created a simple leitmotif.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Leitmotifs are musical ideas that represent ideas, characters or places.
  2. They were used in opera and became popular in films after the end of silent movies in the 1920s.
  3. Composers capture the important features of a character in a leitmotif to support the audience’s understanding of them.
  4. They do this by choosing suitable keys, pitch and rhythms, including the use of strong rhythms for powerful characters.
  5. By changing a leitmotif, a composer can reflect changes in that character or in the plot.

Keywords

  • Leitmotif - a musical idea that represents a specific character, place or idea

  • Opera - an important genre of theatre and music through the 17th-19th century

  • Strong rhythms - rhythms which accent the strong beat (beat 1 in the bar) or mainly land on the beat; they are predictable and repetitive

Common misconception

A leitmotif and a film theme are the same thing.

Not quite. Many films have themes that represent the overall mood, and can be heard throughout the film. The difference with a leitmotif is that it explicitly represents one thing - a character, place or an idea.


To help you plan your year 9 music lesson on: Representing characters through music, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Pupils can further explore their leitmotifs by changing instrumentation, or by adding chords. Encourage them to develop their leitmotif as this will support them later in extended composition. Consider exploring leitmotifs from Star Wars or Lord of the Rings for listening activities.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
When was the era of silent movies?

1850s-1880s
Correct answer: 1890s-1920s
1910s-1940s
1930s-1970s

Q2.
-mousing is when the music matches a character’s movements.

Correct Answer: Mickey

Q3.
Which type of chord is very effective for creating a dramatic moment?

major chord
extended chord
Correct answer: diminished seventh chord
power chord
minor chord

Q4.
Which of these is not a purpose of film music?

Correct answer: to create a clear structure, including verses and choruses
to tell the audience about characters or places
to create tension and suspense
to set the mood

Q5.
Which are typical features of silent movie chase music?

steady tempo
Correct answer: fast rhythms
Correct answer: scalic runs
complex harmony

Q6.
Which are typical features of suspenseful music in silent movies?

gradual changes in dynamics
Correct answer: sudden changes in articulation
Correct answer: use of dramatic chords (e.g. diminished seventh)
use of simple major harmony

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which are usually represented by leitmotifs?

Correct answer: characters
instruments
Correct answer: places
Correct answer: ideas
key signatures

Q2.
What important genre of music first used leitmotif?

symphony
concerto
Correct answer: opera
jazz trio
pop song

Q3.
What were the first movies that used recorded sound known as?

soundies
musicies
Correct answer: talkies
speakies
hearies

Q4.
When did movies start using sound?

1910s
Correct answer: 1920s
1940s
1960s

Q5.
What type of tonality would best suit an evil character?

Correct Answer: minor, minor tonality, minor key

Q6.
What type of rhythms would suit a character that is unpredictable?

slow, consistent
fast, repeated
Correct answer: erratic, changing
syncopated