New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 7

Characteristics of folk songs

I can explain some key characteristics of folk music and can perform a simple pentatonic folk melody.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 7

Characteristics of folk songs

I can explain some key characteristics of folk music and can perform a simple pentatonic folk melody.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Folk music encompasses many traditions from around the world that have been passed through generations orally.
  2. They are varied, but have some common characteristics.
  3. These include repetition of musical ideas and the use of simple, conjunct melodies with a small range.
  4. Many are based on the pentatonic scale, which includes five notes.
  5. Xtoles is an ancient Maya song that is thought to have been sung by warriors.

Keywords

  • Folk music - the traditional music of a culture that is passed down through generations

  • Pentatonic scale - a common scale in folk music, consisting of five different notes

  • Conjunct - when there are small changes in pitch between one note and the next (moving by ‘step’)

  • Phrase - a short section of a melody, normally lasting 1, 2 or 4 bars

Common misconception

Folk music all sounds the same.

Many folk traditions have shared characteristics, primarily because of the way that the music was passed between generations, but folk music is incredibly diverse, and covers lots of different types of music from different cultures and times.


To help you plan your year 7 music lesson on: Characteristics of folk songs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Many folk melodies from different traditions use the pentatonic scale. To extend learning, consider challenging pupils to research and learn a pentatonic folk melody from a different culture. This would also lend itself to learning by ear for experienced pupils, as many folk melodies are simple.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which note is on the second line from the bottom of the treble clef stave?

B
D
E
F
Correct answer: G

Q2.
Which note is in the top space of the treble clef stave?

A
C
Correct answer: E
F

Q3.
What is a scale?

Correct answer: a set of notes
a repeated motif
a rhythmic pattern
a single long note

Q4.
A minim is worth how many beats?

1
Correct answer: 2
3
4

Q5.
A crotchet is worth how many beats?

Correct answer: 1
2
3
4

Q6.
What does “range” mean in music?

Correct answer: how high or low a melody goes
how fast the music is
how loud the music is
how many instruments are playing

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
How is folk music passed between generations?

written in books
Correct answer: by listening and repeating
recorded on phones
shared on the internet

Q2.
Which of these are common features of folk music?

complex harmonies and lots of notation
Correct answer: simple melodies, repetition, storytelling
fast tempo and loud dynamics
played only on electric instruments

Q3.
If a melody moves by small steps, we call it a ________ melody.

Correct answer: conjunct
jumpy
disjunct
chordal

Q4.
What type of scale has five notes?

major
minor
Correct answer: pentatonic
chromatic

Q5.
What is a phrase in music?

a single note
Correct answer: a short musical idea, like a sentence
a scale
a rhythmic pattern

Q6.
What are the five notes in the G major pentatonic scale?

G, A, B, C, D
Correct answer: G, A, B, D, E
G, B, C, E, F
G, A, C, D, F♯