New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 7

Composing a pentatonic melody

I can compose a simple pentatonic melody with lyrics.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 7

Composing a pentatonic melody

I can compose a simple pentatonic melody with lyrics.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Many folk melodies are based on pentatonic scales such as the G major pentatonic scale.
  2. The melodies usually have a small range and are conjunct, which makes them easier to sing and memorise.
  3. When writing a melody, we should consider those features.
  4. We can set lyrics to a melody, adjusting the rhythm to fit with the natural rhythm of the words.

Keywords

  • G major pentatonic scale - a pentatonic scale consisting of the notes G, A, B, D and E

  • Phrase - a short section of a melody, normally lasting 1, 2 or 4 bars

  • ABAC structure - structure in music is how the different phrases or sections of music are organised; ABAC is three different sections of music (A B and C), with the first section (A) repeated after the B section

Common misconception

You can fit any lyrics to a melody.

Lyrics or melody often have to be adjusted to fit each other. This can be because there are too many or too few words to fit in a phrase, or there are too many or too few notes to fit with the words. Trial and error is the best way to address this.


To help you plan your year 7 music lesson on: Composing a pentatonic melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If appropriate, some pupils may choose to write their own set of lyrics. Use the rhyme structure and line length of the example lyrics as a guide. This will work effectively as an extension for pupils with experience composing melodies and/or poetry.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Folk songs typically have a __________ range.

wide
Correct answer: narrow
medium
no

Q2.
Which two are common features of folk melodies?

wide leaps and complex rhythms
Correct answer: repetition and stepwise movement
regular key changes and loud dynamics
unusual time signatures and fast tempo

Q3.
How many notes are in a pentatonic scale?

Correct Answer: 5, five

Q4.
Which notes are missing from the G major pentatonic scale? G A E

Correct answer: B and D
C and F♯
D and E
A and B

Q5.
A semiquaver (sixteenth note) is worth how many beats?

1
½
Correct answer: ¼
2

Q6.
A __________ is a short section of a melody, normally 1, 2 or 4 bars long.

scale
rhythm
Correct answer: phrase
harmony

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which two features make folk songs easier to learn and memorise?

complex rhythms and wide range
Correct answer: repetition and narrow range
fast tempo and unusual instruments
many key changes and loud dynamics

Q2.
Why is it important for folk music to be easy to learn and memorise?

so it can be shared by writing it down
so it can be played only on piano
so it can be performed with an orchestra
Correct answer: so it can be passed on by oral tradition

Q3.
A melody normally consists of short sections called what?

scales
chords
Correct answer: phrases
harmonies

Q4.
Which of these is NOT a common length for a phrase?

1 bar
2 bars
4 bars
Correct answer: 7 bars

Q5.
How is a pentatonic scale different from a major scale?

it has more notes
it uses only even notes
Correct answer: it has 5 notes instead of 7
it skips the 1st and 5th notes

Q6.
Which of these shows an balanced phrase structure?

AAAA
ABCD
Correct answer: ABAC
ABBB