New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 7

Singing sea shanties

I can sing a sea shanty in harmony and using body percussion.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 7

Singing sea shanties

I can sing a sea shanty in harmony and using body percussion.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Sea shanties are a type of folk song that were traditionally sung by sailors to coordinate their movements.
  2. They have a strong pulse to help this coordination, and a catchy, repeated melody.
  3. We can sing them in unison - when everyone sings the same melody - or in harmony.
  4. We can emphasise the downbeat to help show the pulse when performing.

Keywords

  • Sea shanty - a folk song traditionally sung by sailors to help them coordinate their movements

  • Pulse - the constant underlying beat in a piece of music

  • Downbeat - the strongest beat of the bar named after the downbeat a conductor makes on beat one

  • Unison - when multiple parts play or sing the same notes at the same time

  • Harmony - the way that different notes are played or sung together to create chords

Common misconception

Sea shanties are songs for pirates.

Many cultures based around the sea use songs to coordinate movement on boats. Sea shanties are one example of this, and were sung by many, including sailors and fishermen. Other traditional cultures had their own songs for this purpose.


To help you plan your year 7 music lesson on: Singing sea shanties, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Files needed for this lesson

  • Wellerman - full version in unison 741.56 KB (MP3)
  • Wellerman - full version in harmony 741.56 KB (MP3)

Download these files to use in the lesson.

Consider how the group is split to ensure that strong singers are supporting in each part. The tasks could be done in smaller groups once pupils have been taught the melody and harmony, and pupils can consider dynamics and variations on the body percussion and beat to extend their performance.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a mode?

a type of rhythm
a type of instrument
Correct answer: a type of scale with a unique pattern of notes
a type of harmony

Q2.
What is the name of the mode that starts on D and uses the white notes of the piano?

ionian
Correct answer: dorian
lydian
phrygian

Q3.
A sea shanty is a type of what?

hymm
lullaby
carol
Correct answer: folk song

Q4.
What were sea shanties traditionally used for?

teaching children
celebrating birthdays
Correct answer: helping sailors coordinate their work
religious ceremonies

Q5.
What is a strophic structure?

a structure with a chorus and verse
Correct answer: a structure where each verse has the same melody but different lyrics
a structure with no repetition
a structure with only one verse

Q6.
What is singing in unison?

singing in harmony
Correct answer: singing the same notes and rhythms together
singing alone
singing in canon

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which feature makes sea shanties helpful for sailors to coordinate movement?

quiet dynamics
complex melodies
Correct answer: a strong pulse
changing time signatures

Q2.
What is singing in harmony?

singing the same notes together
singing without words
Correct answer: singing different notes at the same time
singing in rounds

Q3.
When the singers sing the same pitches, words and rhythms, this is called singing in...

harmony
canon
Correct answer: unison
polyphony

Q4.
Which of these is not a common feature of sea shanties?

simple, repetitive melody
strong pulse
call and response
Correct answer: complex instrumental solos

Q5.
Which length is not common for a phrase?

1 bar
2 bars
4 bars
Correct answer: 7 bars

Q6.
What is body percussion?

playing a piano with one hand
Correct answer: using your body to create sounds like clapping or stamping
tapping on a drum
singing without words