New
New
Lesson 4 of 4
  • Year 7

Extending and refining creative ideas

I can develop a musical idea and compose a piece of music which balances the use of repetition and new ideas.

Lesson 4 of 4
New
New
  • Year 7

Extending and refining creative ideas

I can develop a musical idea and compose a piece of music which balances the use of repetition and new ideas.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We can refine musical ideas by thinking about the melodic shape and choice of notes.
  2. ABA is a common structure. It starts and finishes with the same idea (A) and uses a contrasting idea (B) in the middle.
  3. This gives music a balance of unity and variety, making it interesting and memorable.
  4. We have composed a piece of music in an ABA structure, using the elements of music appropriately to depict an image.

Keywords

  • Motif - a short musical idea that recurs throughout a piece of music

  • Melodic shape - the outline of a melodic idea and the shape that’s created with the different pitches

  • ABA structure - a structure consisting of three sections of music where the first and last section are the same and the middle section is different

Common misconception

The A sections in a musical structure which has a repeated A section have to be the same.

Strong musical ideas usually have a balance of unity and variety, so even when a section is repeated, providing the main melodic idea is recognisable there can be some small changes which then helps to find this balance.


To help you plan your year 7 music lesson on: Extending and refining creative ideas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The main point of the lesson is that pupils have a musical idea that they can develop. The lesson focusses on a motif but it could be an ostinato or developed into an ostinato. The lesson musical examples can also be analysed from a rhythm perspective to support with rhythmic development.
Teacher tip

Equipment

Keyboard, or other suitable instrument such as tuned classroom percussion

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a motif?

a large ensemble with strings and brass
a rhythm that repeats throughout the piece
a long melody that occurs once in a piece
Correct answer: a short musical idea that recurs throughout a piece of music

Q2.
Which term refers to the different sections of a piece of music and how it is organised?

Correct Answer: Structure

Q3.
What is the musical term for a short repeated rhythmic pattern?

Correct Answer: Ostinato

Q4.
Why is repetition important in music?

it makes the music boring
Correct answer: it makes the music memorable
it makes the music forgettable
it makes the music easier to play

Q5.
Which of these features would a good musical idea include?

Correct answer: notes that are close together
Correct answer: only a few notes
lots of different notes
choosing notes at random

Q6.
The layers of sounds and how they fit together in a piece of music is know as

Correct Answer: texture

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which musical structure is three sections of music where the first and last section are the same and the middle section is different?

AAB
Correct answer: ABA
ABB
ABC

Q2.
What musical term is defined as a selection of long and short note durations in a pattern?

Correct Answer: rhythm

Q3.
For a musical idea to be different it needs different or

names
Correct answer: pitches
drums
Correct answer: rhythms

Q4.
The outline of a melodic idea and its different pitches is known as melodic

Correct Answer: shape

Q5.
Using a recurring helps the music to sound memorable and recognisable and gives the piece structure.

Correct Answer: motif, phrase

Q6.
What is the musical name given to music where everyone sings the same thing at the same time?

round
Correct answer: unison
solo
repeating