Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing fluency in changing hand positions on the keyboard

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a piece with two independent parts demonstrating expressive elements.

      Key learning points

      1. The accompaniment part outlines the harmony of a piece.
      2. The accompaniment pattern in In the Hall of the Mountain King pattern plays the root and fith of the chord.
      3. Performing appropriate accents in the melody.
      4. Refining our performance, considering expression, including dynamic changes from piano to forte with a crescendo.
      5. Developing fluency in hand position changes and performing two independent parts in the right and left hand.

      Keywords

      • Accent - an emphasis on a note

      • Piano - a dynamic instruction meaning to play quietly

      • Forte - a dynamic instruction meaning to play loudly

      • Crescendo - gradually getting louder

      • Fifth - the fifth note of the scale and the top note in a chord triad

      Common misconception

      The accompaniment patterns for section A and section B are the same and the best way to practise is to play from the start to the end of the piece repeatedly.

      The accompaniment pattern changes slightly in section B. Highlight the difference so pupils are sure of this when practising hands together. It's more efficient to identify and practise the difficult bars in isolation first.

      Teacher tip

      The final task can be adapted. Pupils may just complete the first phrase allowing them to work on performing independent lines. The piece can also be performed in a pair with pupils taking turns to play the melody or accompaniment. Encouarge pupils to practise the difficult bars in isolation.

      Equipment

      Keyboard instrument

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Using notes outside of the normal (major or minor) key is called movement.

      Correct Answer: chromatic, a chromatic

      Q2.
      What term describes when notes are played in a detached manner?

      legato
      rubato
      Correct answer: staccato
      wobbly

      Q3.
      What does legato mean?

      a repeated pattern
      an emphasis on a note
      Correct answer: playing the notes smoothly
      changing the tempo slightly

      Q4.
      A sign in music notation which shows that the note is sharp, flat or natural is called an .

      Correct Answer: accidental

      Q5.
      A musical structure with three sections, where the first and last section are the same and the middle section is different is called an structure.

      Correct Answer: ABA

      Q6.
      In a piano piece the role of the left hand is usually to perform the:

      Correct Answer: accompaniment, chords, harmony, bass, bass line

      6 Questions

      Q1.
      An emphasis on a note is called an .

      Correct Answer: accent

      Q2.
      Which term is a dynamic instruction meaning to play quietly?

      Correct answer: piano
      pianissimo
      forte
      mezzo-forte
      crescendo

      Q3.
      Which term is a dynamic instruction meaning gradually getting louder?

      piano
      pianissimo
      forte
      largo
      Correct answer: crescendo

      Q4.
      What is the fifth note of the scale and the top note in a triad chord called?

      Tonic
      Correct answer: Fifth
      Leading note
      Octave

      Q5.
      Which of the following are good techniques for learning a piece?

      Correct answer: playing slowly at first
      Correct answer: practising difficult bars on their own
      playing the whole piece through as fast as you can to get an overview

      Q6.
      When playing the accompaniment with the left hand, which number finger should play the lowest note?

      1
      2
      3
      4
      Correct answer: 5

      To help you plan your 8 music lesson on: Developing fluency in changing hand positions on the keyboard, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...