New
New
Lesson 3 of 4
  • Year 9

Developing a bass line in a Brazilian song

I can create a syncopated bass line using chord tones and octaves.

Lesson 3 of 4
New
New
  • Year 9

Developing a bass line in a Brazilian song

I can create a syncopated bass line using chord tones and octaves.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. A bass line can be created using just the root note, or by adding additional notes, including octaves and chord tones.
  2. Chord tones are notes that are included in a chord.
  3. Octaves are different pitches of the same note (e.g. a low C and a higher C).
  4. These are not essential in a bass line, but they make it more interesting and complex than just using root notes.

Keywords

  • Root note - the root note is the main note of a chord and what the chord is named after

  • Octave - an octave is an interval of 8 notes (e.g. a C and the next highest C are an octave apart)

  • Chord tone - a chord tone is any note that is included in a chord (e.g. a C chord has the chord tones C, E and G)

Common misconception

The bass line must have a different rhythm from the chords and percussion parts.

It can be appropriate for the bass line to use the same rhythm as another part. If it sounds effective then it is fine.


To help you plan your year 9 music lesson on: Developing a bass line in a Brazilian song, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Encourage pupils to listen to the rhythms of other parts to help them create their own syncopated rhythm. Pupils who find the bass line activity straightforward could be encouraged to explore which other notes (not chord tones or octaves) seem to sound effective when added into the bass line.
Teacher tip

Equipment

A DAW or other suitable compositional tool or instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
An chord is a triad chord with additional notes added.

Correct Answer: extended, extended., Extended., Extended

Q2.
Which of these types of chord would sound most complex?

major triad chord
minor triad chord
Correct answer: major 7th chord

Q3.
What type of chord is this?

An image in a quiz
Correct answer: triad
6th
7th

Q4.
What type of chord is this?

An image in a quiz
triad
6th
Correct answer: 7th

Q5.
A bass line is normally...

Correct answer: low-pitched.
high-pitched.
both high- and low-pitched.

Q6.
A syncopated rhythm is one that...

emphasises each beat.
Correct answer: emphasises notes in between each beat.
includes long rests.
has lots of fast repeated notes.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a chord tone?

a note that is not included in a chord
Correct answer: a note that is included in a chord
another word for the root note
any white note on the piano

Q2.
What are the chord tones in this chord?

An image in a quiz
Correct answer: F
G
Correct answer: A
B
Correct answer: C

Q3.
Which of these images shows an octave?

Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz

Q4.
What is the missing chord tone in this C chord? C, E and .

Correct Answer: G, G., g, g.

Q5.
Which two of these statements are correct?

A bass line must use chord tones to be effective.
A bass line must use octave leaps to be effective.
Correct answer: A bass line can be effective using only the root note.
Correct answer: Chord tones and octave leaps can make a bass line more effective.

Q6.
Which of these statements is correct?

A bass line should always use only one rhythm and repeat it.
A bass line should use lots of different rhythms and change rhythm regularly.
Correct answer: A bass line sounds most effective if it repeats some rhythms.