Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Learning Gumama in unison

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing the melody of Gumama in a unison texture, focusing on producing clear, tall vowel sounds.

      Key learning points

      1. Warming up the body is important for singing
      2. This includes warming-up our breathing, articulation, pitch and range
      3. Using tall vowels helps singers to produce a richer, clearer and more resonant tone
      4. Singing Gumama in unison, focussing on tall vowels, and moving to a pulse to feel the rhythm

      Keywords

      • Tall vowels - vowels that are sung with an open, vertical mouth shape

      • Pulse - the steady feel of the beat

      • Downbeat - the strongest beat of the bar named after the downbeat a conductor makes on beat one

      • Ensemble - a group of musicians performing together e.g. a choir, band or orchestra

      Common misconception

      Tall vowels mean singing louder or just opening the mouth really wide.

      Although they do help with projection, tall vowels are not about volume, they’re about the vertical space inside the mouth. If the mouth is too wide horizontally (grinning), this can tense the jaw, leading to a strained tone.

      Teacher tip

      The warm-ups provided are a guide. Feel free to follow or use your own.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do you take a good singing breath?

      Correct answer: low from the diaphragm, even and sustained
      Correct answer: keep the body and shoulders relaxed
      take in air as quickly as possible

      Q2.
      Which of the following describes a good singing posture?

      Correct answer: looking straight forward
      Correct answer: having relaxed shoulders
      smiling
      Correct answer: weight evenly distributed
      hand on the hip

      Q3.
      Who is responsible for keeping the pulse in a performance?

      Correct answer: all performers and the conductor
      the conductor only
      the lead musician only

      Q4.
      When everyone is singing the same melody and the same pitch, this is called singing in .

      harmony
      time
      Correct answer: unison

      4 Questions

      Q1.
      What do we call vowels that are sung with an open, vertical mouth shape?

      Correct Answer: tall vowels

      Q2.
      Which of the following is needed for good singing?

      Correct answer: diction and pronunciation
      Correct answer: good posture and breath control
      holding your breath as long as possible while singing
      Correct answer: vocal warm ups

      Q3.
      What is typically the most important and strongest beat in the bar, also known as the downbeat?

      Correct answer: first beat
      second beat
      last beat

      Q4.
      What is an ensemble? (Select all that apply)

      Correct answer: orchestra
      Correct answer: choir
      solo piano
      Correct answer: rock band

      To help you plan your 8 music lesson on: Learning Gumama in unison, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...