New
New
Lesson 1 of 5
  • Year 10
  • AQA

Using chord vi and using the bass harmonically

I can develop an idiomatic bass line and modulate a chord sequence into the relative minor key.

Lesson 1 of 5
New
New
  • Year 10
  • AQA

Using chord vi and using the bass harmonically

I can develop an idiomatic bass line and modulate a chord sequence into the relative minor key.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Chord vi is the relative minor chord in a major key.
  2. It can be used to briefly suggest minor tonality, adding complexity and interest to a chord sequence.
  3. The bass part is crucial to harmony, because it emphasises key notes in each chord and determines chord inversions.
  4. It is usually notated in bass clef.
  5. Using the bass to emphasise root position chords helps to strengthen the harmony.

Keywords

  • Relative minor - the minor chord or key that has the same key signature as a major key (e.g. A minor compared to C major)

  • Tonic - chord I - the 'home' note and chord of a key and the note that the key is named after

  • Dominant - the fifth note in a scale, or the chord based on that note (chord V)

  • Root position - a chord in which the root note is the lowest note

  • Chord inversion - when the notes of a chord are reordered so that the root is not the lowest note

Common misconception

You should use root position chords sparingly because they sound uninteresting.

Not necessarily. Root position chords are important because they anchor the music in the key. Most chords in a chord sequence should be root position, with some inversions used to add interst and variety.


To help you plan your year 10 music lesson on: Using chord vi and using the bass harmonically, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

For experienced composers, consider using the dominant of Am (an E chord) in bar 4, before the A minor chord. This creates a perfect cadence in A minor, which more strongly suggests a minor key. Use this to accentuate the importance of the tonic-dominant relationship.
Teacher tip

Equipment

DAW, notation software, keyboard or other suitable instrument as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Chords I, IV and V are the __________ chords.

Correct Answer: primary

Q2.
Chords ii, iii and vi are the __________ chords.

Correct Answer: secondary

Q3.
Which of these chords is minor?

I
Correct answer: ii
IV
V

Q4.
What is this note?

An image in a quiz
Correct Answer: G

Q5.
What is this note?

An image in a quiz
Correct Answer: C

Q6.
What is a chord inversion?

A chord where the notes are not played at the same time.
A chord with only two notes.
A chord with the root note at the top.
Correct answer: A chord where the lowest note is not the root note.
A chord with extra notes added in.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Chord vi is known as the __________ minor chord.

comparative
associated
Correct answer: relative
close
equivalent

Q2.
What is a relative minor key?

a key that has the same root note as the major key
Correct answer: a key that uses the same notes as the major key
a key that is not closely related to the major key
a key that uses some of the same notes as the major key

Q3.
A __________ position chord is best when you want to emphasise the key.

Correct Answer: root

Q4.
Which of these is the best description of when to use root position chords in a chord sequence?

all chords should be in root position
Correct answer: most chords should be in root position
some chords should be in root position
no chords should be in root position

Q5.
Which chord/key is the relative minor of C major?

C# minor
C minor
B minor
Correct answer: A minor
G minor

Q6.
What is this note?

An image in a quiz
Correct Answer: D