New
New
Lesson 4 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Arranging for an ensemble

I can arrange a melody, bass line and harmony effectively for a string quartet.

Lesson 4 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Arranging for an ensemble

I can arrange a melody, bass line and harmony effectively for a string quartet.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. When arranging a composition for an ensemble we must consider the strengths of the instruments in the ensemble.
  2. This includes instrument ranges and possible techniques (such as pizzicato).
  3. In a string quartet, the first violin normally plays the melody and the cello plays the bass part.
  4. The second violin and viola play harmony, splitting the remaining chord tones between them.
  5. To arrange chords, consider voicing, move by small intervals, and make sure all chord tones are played in each chord.

Keywords

  • String quartet - a common western classical ensemble consisting of two violins, a viola and a cello

  • Harmony - how different notes and chords work together

  • Range - the range of pitches that an instrument is capable of playing

  • Voicing - how the notes in a chord are spread out on an instrument or between instruments

  • Pizzicato - a string technique in which the performer plucks the string with a finger

Common misconception

As long as the chord tones in the chord are played, it doesn't matter how these notes are split between the 2nd violin and viola.

This does matter. The voicing of the chord makes a big difference to how it sounds. Avoiding large intervals between those instruments, and making sure that the chords aren't very low or high pitched makes them sound effective.


To help you plan your year 10 music lesson on: Arranging for an ensemble, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

File needed for this lesson

  • String quartet composition template blank 2.71 KB (MXL)

Download this file to use in the lesson.

Arranging chords for multiple instruments can seem challenging to pupils. Take a systematic approach - work out the chord tones of each chord, work out which note is already being played by the cello, then use the missing chord tones close together in the two parts.
Teacher tip

Equipment

DAW or notation software, keyboard or other suitable instrument as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which four bar section in a 16-bar melody is typically the most contrasting?

1-4
5-8
Correct answer: 9-12
13-16

Q2.
A __________ cadence finishes on chord V.

Correct Answer: imperfect

Q3.
What effect does an imperfect cadence have?

It feels complete.
Correct answer: It feels unfinished.
It feels surprising.
It feels dark and moody.

Q4.
An __________ is when a melody starts before beat one.

Correct Answer: anacrusis

Q5.
Chords I, IV and V are called the __________ chords.

Correct Answer: primary

Q6.
Which chord is best avoided in chord sequences in a major key?

ii
iii
vi
Correct answer: vii

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
If a note is too low for an instrument to physically produce, we would say that the note is outside of that instrument’s __________.

reach
scope
Correct answer: range
touch
distance

Q2.
Which of these is the correct instrumentation of a string quartet?

Correct answer: violin, violin, viola, cello
violin, viola, viola, cello
violin, viola, cello, cello
violin, viola, cello, double bass
violin, violin, violin, double bass

Q3.
The technique where string players pluck the strings is called __________.

pluckicato
parcato
ponzacato
Correct answer: pizzicato
prezzicato

Q4.
When arranging harmony for separate instruments, you must make sure that all three __________ are played from each chord.

Correct Answer: chord tones

Q5.
When moving between harmony notes, try to move by __________ intervals.

large
medium
Correct answer: small
any size

Q6.
Which two statements are true when voicing chords?

There should be large intervals between the harmony parts.
Correct answer: There should be small intervals between the harmony parts.
Correct answer: The higher-pitched instruments should play the higher notes.
It doesn't matter which instrument plays the higher notes