New
New
Lesson 2 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Composing effective melodies

I can compose a melody that uses both conjunct and disjunct movement effectively and creates balanced phrases.

Lesson 2 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Composing effective melodies

I can compose a melody that uses both conjunct and disjunct movement effectively and creates balanced phrases.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Melodies that use disjunct movement can be very effective, if disjunct intervals are used carefully.
  2. In particular, 3rds, 5ths and octaves tend to be most effective.
  3. Any disjunct movement should jump between chord tones.
  4. Balanced phrasing is a key feature of Western classical melodies.
  5. With this, phrases are an equal length and use a 'question' and 'answer' form with a similar rhythm and melodic shape.

Keywords

  • Interval - the distance in pitch between two notes (e.g. a fifth)

  • Chord tone - a note that is included within a chord

  • Disjunct - movement between notes that involves intervals larger than two semitones (moving by leap)

  • Balanced phrasing - where melodic phrases are equal length and complementary melodic shape (also called 'question and answer' form)

  • Melodic shape - the overall shape of a melody or part of a melody, including where it ascends or descends and where it is conjunct or disjunct

Common misconception

Only 3rds, 5ths and octaves work as disjunct intervals in a melody.

This is not true: all intervals (except sevenths) can work effectively, as long as they jump between chord tones. If intervals jump to or from non-chord tones, the melody will sound ineffective.


To help you plan your year 10 music lesson on: Composing effective melodies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The learning from this lesson can be applied to analysis of any Western classical melodies. In particular, it should become obvious that typically melodies only use disjunct intervals to outline chord tones. Consider embedding the learning through simple analysis of famous classical melodies.
Teacher tip

Equipment

DAW, notation software, keyboard or any other suitable instrument that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which chord is the relative minor?

ii
V
Correct answer: vi
IV

Q2.
How are A minor and C major related? (Choose two)

A minor is the relative major of C major.
Correct answer: A minor is the relative minor of C major.
They have similar key signatures.
Correct answer: They have the same key signature.
They start on the same note.

Q3.
Which two of these are major chords?

Correct answer: I
ii
iii
Correct answer: IV

Q4.
If a chord has the root note at the bottom, it is called a __________ position chord.

Correct Answer: root

Q5.
Which of these shows a chord inversion?

An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz

Q6.
Which two chords create a perfect cadence?

I - V
I - IV
IV - I
Correct answer: V - I
IV - V

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is this interval?

An image in a quiz
3rd
4th
Correct answer: 5th
6th
7th

Q2.
Which two of these are disjunct intervals?

semitone
2nd / tone
Correct answer: 3rd
Correct answer: 4th

Q3.
In a melody, when do disjunct intervals work best?

At the start or the end of the melody.
They never work well.
Correct answer: When moving between chord tones.
As passing notes.

Q4.
Which disjunct interval is least effective in melodies?

3rd
4th
5th
6th
Correct answer: 7th

Q5.
What term describes a ‘question’ and ‘answer’ structure in a melody?

even phrasing
Correct answer: balanced phrasing
equal phrasing
level phrasing
paraphrasing

Q6.
Which of these are features of balanced phrasing? (Choose all that apply)

Correct answer: equal length of phrases
different length of phrases
use of contrasting rhythms
Correct answer: use of similar rhythms
Correct answer: use of similar melodic shapes