New
New
Lesson 5 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Combining melody and harmony

I can compose a melody that fits with my chord sequence, including the use of passing notes.

Lesson 5 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Combining melody and harmony

I can compose a melody that fits with my chord sequence, including the use of passing notes.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Melody and harmony must use some of the same notes to sound musically coherent.
  2. Chord tones should form the basis of a melody.
  3. Passing notes can make a melody interesting and more ‘melodic’ by creating conjunct movement.
  4. Melodies should still follow a recognisable or repeated phrase pattern.

Keywords

  • Chord tone - any note that is included in a chord (e.g. a C chord has the chord tones C, E and G)

  • Phrases - a short section of a melody, often lasting 1, 2 or 4 bars

  • Passing notes - a non-chord tone that links two chord tones by step

  • Conjunct - a conjunct melody has small changes in pitch between one note and the next (moving by ‘step’)

Common misconception

A melody must be completely conjunct.

This is not true - great melodies often use disjunct movement. However, when learning to compose melodies, sticking to mostly conjunct movement and small intervals helps them to sound melodic.


To help you plan your year 10 music lesson on: Combining melody and harmony, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The 'rules' used in this lesson are strict and are designed to create a solid baseline for pupils learning to compose melodies. However, where you just that students already have a solid basic understanding of writing melodies, you may wish to show more flexibility with rules.
Teacher tip

Equipment

A DAW, notation software, a keyboard or other suitable instrument that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
A __________ chord is a standard chord with three notes.

Correct Answer: triad

Q2.
In this C major chord, which note is the root note?

An image in a quiz
Correct Answer: C

Q3.
We would describe this chord as being in __________.

An image in a quiz
Correct answer: root position
first inversion
second inversion
third inversion

Q4.
Chord __________ must come before chord I to create a perfect cadence?

Correct Answer: V, 5, five

Q5.
Why is it important to use mostly primary chords?

because they sound better
because they fit better with melodies
Correct answer: because they make the key clear
because they are easier to play
because they work on any instrument

Q6.
Chord __________ is best avoided in a major key.

Correct Answer: vii, VII, 7, seven

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
An effective melody __________.

should use only conjunct movement
should use only disjunct movement
should always use a mixture of conjunct and disjunct movement
Correct answer: can use conjunct and disjunct movement in any way that suits the music's purpose

Q2.
In a C major chord, the three __________ are C, E and G.

chord notes
chord pitches
Correct answer: chord tones
chord sounds
chord components

Q3.
Basing a melody on chord tones helps the melody to fit with what?

the time signature
the timbres
the texture
Correct answer: the harmony
the rhythms

Q4.
What is a passing note?

Correct answer: a non-chord tone that links two chord tones
a chord tone that links two chord tones
a non-chord tone that links two non-chord tones
a chord tone that links two non-chord tones

Q5.
Which of these statements is true for a passing note?

Correct answer: they must move by step
they must move by leap
they can move by step or leap
they must be ascending
they must be descending

Q6.
Passing notes help to make melodies use __________ movement, moving by step.

Correct Answer: conjunct