Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify key features of music in the Romantic period and analyse a broad range of Romantic genres.

      Key learning points

      1. In the Romantic period, composers often focused on creating dramatic, emotive and highly expressive music.
      2. It used complex chromatic harmony and varied textures, timbres and articulation to create vivid musical moods.
      3. Many composers wrote programme music, using techniques like leitmotif to tell stories or evoke images through music.
      4. The orchestra became larger and more powerful and, as well as symphonies and concertos, tone poems became a key genre.
      5. The piano was important, with composers like Chopin exploiting its expressive and virtuosic qualities in various genres.

      Keywords

      • Romantic period - the period of Western classical music between roughly 1820 and 1910

      • Programme music - music that tells a story or creates an image of something

      • Chromatic - notes that are from outside the key, creating more complex harmony

      • Leitmotif - a short musical idea that represents a character, place or idea

      • Virtuosic - music that shows off a performer’s technical skill

      Common misconception

      Romantic music is related to love and romance.

      This is not the case - the name is not related to that. Romantic composers focused on creating expression, emotion and evocative moods in their music. Sometimes this would have links with love, but not always.

      Teacher tip

      Exploring programme music is a good entry point to Romantic music. Consider exploring some programmatic compositions, focusing on how the musical elements are used to create a certain mood, image or emotion. Liszt's tone poems and piano works are a good starting point, or Tchaikovsky's ballet music.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which period of Western classical music came before the Romantic period?

      Baroque
      Medieval
      Correct answer: Classical
      Renaissance

      Q2.
      Music that tells a story or paints a picture is called music.

      Correct Answer: programme, program

      Q3.
      Which instrument family grew the most during the Romantic period?

      strings
      Correct answer: woodwind, brass, and percussion
      keyboards only
      voices

      Q4.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:tonic,the “home” note of the scale

      the “home” note of the scale

      Correct Answer:dominant,the fifth note of the scale

      the fifth note of the scale

      Correct Answer:chromatic,harmony using notes outside the key

      harmony using notes outside the key

      Q5.
      Which of these instruments became especially important in the Romantic period?

      harpsichord
      lute
      recorder
      Correct answer: piano

      Q6.
      The Romantic period lasted from about 1820 to about ...

      Correct answer: 1910
      1920
      1930
      1940

      6 Questions

      Q1.
      Which of these best describes music of the Romantic period?

      simple, balanced, with clear melody and accompaniment
      strict, contrapuntal, with religious focus
      Correct answer: dramatic, emotive, and highly expressive
      only instrumental, never vocal

      Q2.
      A short musical idea that represents a character, place, or idea is called a .

      Correct Answer: leitmotif

      Q3.
      Match the genre to its description:

      Correct Answer:symphony,large-scale work for orchestra, usually in several movements

      large-scale work for orchestra, usually in several movements

      Correct Answer:tone poem,one-movement orchestral work describing a story or image

      one-movement orchestral work describing a story or image

      Correct Answer:concerto,a soloist with orchestral accompaniment

      a soloist with orchestral accompaniment

      Q4.
      Which of these composers is most associated with the Romantic piano?

      Mozart
      Bach
      Correct answer: Chopin
      Handel

      Q5.
      When music uses notes outside the scale or key, this is called harmony.

      Correct Answer: chromatic

      Q6.
      What did composers use to tell stories through music in the Romantic period?

      fugues
      continuo
      plainsong
      Correct answer: programme music

      To help you plan your 10 music lesson on: The Romantic period, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...