New
New
Lesson 1 of 5
  • Year 10
  • OCR

Creating a musical melody

I can explore creative processes to compose short melodies as starting points for free compositions.

Lesson 1 of 5
New
New
  • Year 10
  • OCR

Creating a musical melody

I can explore creative processes to compose short melodies as starting points for free compositions.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Good melodies use some repetition and have a distinctive shape and can use conjunct and disjunct intervals.
  2. Melodies all have rhythm. There are a variety of rhythmic choices that can be used to reflect the character of a melody.
  3. A melody can be expressive with appropriate tempo, dynamics and articulation.

Keywords

  • Disjunct - Movement by leaps in a melodic line is disjunct.

  • Conjunct - Conjunct describes movement by steps in a melodic line eg. tones and semitones.

  • Interval - An interval is the distance between two notes.

  • Articulation - Articulation is how the note is played eg. legato, staccato or accented.

Common misconception

Using disjunct intervals in a melody means the notes can be placed anywhere.

Disjunct intervals need a sense of order to the music and should be used in some sort of pattern in the same way that conjunct intervals should.


To help you plan your year 10 music lesson on: Creating a musical melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Encourage pupils to move away from typical melodic composing conventions and consider the shape and character of the melody rather than the length of phrases in bars and only choose pitches that move in step only or triadic movement.
Teacher tip

Equipment

A keyboard (or other suitable instrument) or DAW/notation software

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a melody?

a repeated beat to keep in time
a set of chords that make harmony
Correct answer: a set of notes that make a tune
a long held notes

Q2.
Which word means soft or quiet dynamics in music?

Correct answer: piano
forte
largo
crescendo

Q3.
Match the note name to the note length.

Correct Answer:semibreve,4 beats

4 beats

Correct Answer:minim,2 beats

2 beats

Correct Answer:crotchet,1 beats

1 beats

Correct Answer:quaver,half a beat each

half a beat each

Correct Answer:semiquaver,quarter of a beat each

quarter of a beat each

Q4.
Which words apply to pitch in music?

fast and slow
Correct answer: up and down
loud and soft

Q5.
A pattern of beats in music is called a __________.

dance
Correct answer: rhythm
melody
tune

Q6.
Which music element do the words crescendo, forte, and mezzo-piano belong?

tempo
Correct answer: dynamics
timbre
articulation

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which statement defines the musical word conjunct?

low pitch movement in a melodic line
movement by leaps in a melodic line
Correct answer: movement by steps in a melodic line eg. tones and semitones
high pitch movement in a melodic line

Q2.
What word describes the distance between 2 notes?

Correct Answer: interval, Interval, Interval., interval.

Q3.
Legato, staccato or accented refer to what part of music?

dynamics
tempo
timbre
Correct answer: articulation

Q4.
What are the features of a good melody?

Correct answer: distinctive shape
low pitch notes
Correct answer: recurring rhythms
high pitch notes

Q5.
What word describes movement by leaps in a melodic line?

Correct Answer: disjunct, Disjunct, disjunct., Disjunct.

Q6.
The __________ of a composition can help you decide the approach to the rhythm of your melody.

Correct answer: mood and character
key signature
articulation marks
structure