Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      My brilliant body: performing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a mirroring duet with a partner.

      Key learning points

      1. Move: performing a mirroring motif as a duet requires accurate timing and recall.
      2. Think: creating and recalling a motif requires imagination and memory.
      3. Feel: showing our work to others requires self-belief.
      4. Connect: watching attentively and waiting patiently requires fairness.

      Keywords

      • Duet - a performance by two people

      • Perform - showing work to others (the audience)

      • Motif - a pattern of actions that can be repeated and developed

      Common misconception

      A performance needs to be on a stage, at a theatre.

      Performing is where we show our work to another, it might be on a stage, but equally it can be a part of the lesson where we share ideas, thoughts and opinions so that we can all improve.

      Teacher tip

      If pupils become daunted by the word 'performance', substitute 'sharing your work' or 'showing your work'. Also consider returning to performing solely to the other duet for the final performance.

      Equipment

      Additional material: poem and suggested music, whiteboard and pen

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we need to be when working with a partner and taking turns?

      selfish
      noisy
      Correct answer: fair

      Q2.
      If we are using imagination, what are we doing?

      moving fast
      Correct answer: pretending
      copying

      Q3.
      What do we call it when we perform the same actions as our partner, like a reflection?

      Correct answer: mirroring
      moving
      balancing

      Q4.
      What are we showing when we cooperate with a partner?

      strength
      balance
      Correct answer: teamwork

      4 Questions

      Q1.
      What actions are we performing if we are “mirroring” our partner?

      similar actions
      Correct answer: the same actions
      different actions

      Q2.
      What does performing our work help us to do?

      work harder
      stretch more
      Correct answer: be more confident

      Q3.
      In order to give feedback, what do we do when we are the audience?

      Correct answer: use kind words
      shout out
      whisper

      Q4.
      What do we call a pattern of actions that can be repeated or developed?

      Correct answer: a motif
      a movement
      a duet

      To help you plan your 1 physical education lesson on: My brilliant body: performing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...