Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      My moves: actions, space, dynamics and relationship

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine or link actions, space, dynamics and relationships.

      Key learning points

      1. Move: combining or linking actions, space and dynamics requires balance, coordination and control.
      2. Move: mirroring our partner requires focus and control to communicate our connection and harmony.
      3. Think: replicating actions without using a bean bag requires the use of imagination.
      4. Feel: trying new movements and combining different ideas requires self-belief.
      5. Connect: taking turns involves fairness and patience.

      Keywords

      • Space - where an action happens

      • Dynamics - how an action is performed

      • Relationships - who the action is performed with

      Common misconception

      Pupils think that when performing mirroring duets they should remain on the spot.

      Mirroring duets typically remain in situ (and may need to for safety reasons e.g. in a small space), but they should be encouraged to lean towards or away from their partner, as well as move sideways to prevent the work from becoming purely gestural.

      Teacher tip

      When using the space in relation to another person or an object we can use propositional language such as in front, behind, next to, above, etc..

      Equipment

      Additional material: poem and suggested music, whiteboard and pen, 30+ bean bags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we are working with some else to create dance movement, what do we call them?

      our equipment
      Correct answer: a partner
      an observer

      Q2.
      If we are mirroring, who do we need to work with?

      Correct answer: partner
      pencil
      mirror

      Q3.
      What is needed to work well in a pair?

      similar clothing
      Correct answer: teamwork
      similar height

      Q4.
      What does copying mean?

      Correct answer: doing the same
      being different
      stretching

      4 Questions

      Q1.
      When we take turns to use equipment such as a beanbag, what are we showing?

      we are talkative
      we are unkind
      Correct answer: we are fair

      Q2.
      What are we using when we pretend to hold a piece of equipment such as a bean bag to create actions?

      strength
      Correct answer: imagination
      emotions

      Q3.
      Mirroring is like looking at what?

      Correct answer: at a reflection
      the sky
      the distance

      Q4.
      When we keep trying lots of ideas and combining them, what are we showing?

      we are rushing
      lack of ideas
      Correct answer: self-belief

      To help you plan your 1 physical education lesson on: My moves: actions, space, dynamics and relationship, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...