Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Irregular pathways: journey by foot

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and travel along irregular pathways.

      Key learning points

      1. Move: travelling along an irregular pathway involves frequent changes of direction, using control and balance.
      2. Think: pretending to be in a crowd and travelling along irregular pathways requires us to use our imagination.
      3. Feel: trying lots of ideas to travel along irregular pathways requires self-belief.
      4. Connect: when working with others, we show empathy by listening to and helping each other.

      Keywords

      • Weave - moving in and out or over and under

      • Irregular - not even or changing

      • Imagine - to picture or pretend

      Common misconception

      'Briskly' means fast, so you can run.

      'Briskly' means quick and energetic. This does not include running.

      Teacher tip

      Due to the nature of working in close proximity to a partner, pair pupils with someone they are comfortable being near.

      Equipment

      Additional material: story and suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we describe a curved shape?

      straight and tall
      long and thin
      Correct answer: smooth and rounded

      Q2.
      What does using our imagination help us to do?

      Correct answer: create new ideas
      move fast
      stretch

      Q3.
      What does making decisions about how and where to travel demonstrate?

      stamina
      Correct answer: self-belief
      good timing

      Q4.
      What type of pathway is a linear pathway?

      curved
      Correct answer: straight
      round

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is not a weaving action?

      in and out
      up and down
      Correct answer: now and then

      Q2.
      How should you hold a shape if you are still?

      floppy
      Correct answer: firm
      wobbly

      Q3.
      What can imagination help us to do?

      Correct answer: move differently
      move slowly
      move more

      Q4.
      If a pathway keeps changing direction in an unexpected way, what is it called?

      Correct answer: irregular
      linear
      curved

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Irregular pathways: journey by foot, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...