Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work with a partner, combining actions, pathways and speeds to create, recall and perform a duet.

      Key learning points

      1. Move: combining actions, pathways and speeds requires coordination and control.
      2. Think: imagination helps us to create and recall actions based on the theme of journeys.
      3. Feel: striving to improve your performance and believing in yourself shows courage and leads to success.
      4. Connect: sharing ideas and listening to a partner shows empathy and improves the quality of the performance.

      Keywords

      • Starting position - the shape and place at the beginning of a performance

      • Finishing position - the shape and place of the end of a performance

      • Rehearse - to practise in preparation for a performance

      Common misconception

      A performance should be to the whole class.

      Performing can be to another person, duet or group. This can feel less daunting and is a good way to get feedback.

      Teacher tip

      Calling a performance 'sharing your work' can reduce the formality and support confidence building.

      Equipment

      Additional material: story and suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes how fast or slow we travel?

      actions
      direction
      Correct answer: speed

      Q2.
      What do we need when moving two (or more) body parts at the same time?

      Correct answer: coordination
      balance
      control

      Q3.
      When we try our hardest to improve our ideas, what are we showing?

      timing
      Correct answer: self-belief
      empathy

      Q4.
      What do we use to help us pretend we are something else?

      courage
      stillness
      Correct answer: imagination

      4 Questions

      Q1.
      What does sharing ideas and listening to feedback help us to do?

      Correct answer: improve our performance
      try harder
      copy others

      Q2.
      What is practising for a performance called?

      pretending
      trying
      Correct answer: rehearsing

      Q3.
      What types of actions would demonstrate a journey?

      stillness
      Correct answer: travelling
      gestures

      Q4.
      What do we need to use when trying to improve?

      Correct answer: courage and self-belief
      turning and jumping
      stretching and bending

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Journeys: performing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...