Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Linear/curved pathways: journey by foot

      Lesson details

      Learning outcome

      I can travel along linear and curving pathways and create linear and curved shapes with control.

      Key learning points

      1. Move: travelling between locations involves using linear or curved pathways with control.
      2. Move: creating shapes in curved and linear ways requires balance and control, holding the body still.
      3. Think: imagination enables us to picture the setting we are working in to create our actions.
      4. Feel: self-belief gives us confidence to try new ideas.
      5. Connect: avoiding others to ensure they have sufficient space requires empathy.

      Keywords

      • Curved - rounded or smooth

      • Linear - in a straight, direct line

      • Pathways - the route between places

      Common misconception

      Pupils think that linear pathways should follow the outline of the room.

      Whilst there is an obvious logic to using the orientation and basic shape of the room, linear pathways can bisect the space in any way. They must simply be straight lines.

      Teacher tip

      Placing rubber spots on the floor can enable pupils to travel around them to create curving pathways or travel straight from one to another to form direct pathways.

      Equipment

      Additional material: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What type of action enables us to change direction?

      Correct answer: a turn
      a jump
      a stretch

      Q2.
      What does contrast mean?

      the same
      Correct answer: different
      colourful

      Q3.
      What word describes two people performing together?

      a rosette
      a poet
      Correct answer: a duet

      Q4.
      What is trusting your ideas an example of?

      Correct answer: self-belief
      friendship
      teamwork

      4 Questions

      Q1.
      When we create shapes with our body, how do we show balance and control?

      We move around.
      We wobble.
      Correct answer: We are still.

      Q2.
      What will help us to make good decisions?

      empathy
      concentration
      Correct answer: self-belief

      Q3.
      What type of pathway would you use if travelling through a crowd?

      linear
      Correct answer: curving
      being still

      Q4.
      What is another word for linear?

      Correct answer: straight
      curved
      random

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Linear/curved pathways: journey by foot, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...