Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can vary the speed of my travelling actions.

      Key learning points

      1. Move: performing travelling actions at different speeds requires control.
      2. Move: performing actions with different body parts requires balance and coordination.
      3. Think: imagination helps us to create actions representing other things such as transportation.
      4. Feel: self-belief helps us to create actions without a partner.
      5. Connect: working together with a partner and coordinating actions requires empathy.

      Keywords

      • Dawdle - to travel slowly

      • Rotate - to turn or move in a circle

      • Steady - a regular, even speed

      Common misconception

      To pretend to be an object such as a car, we have to use mime.

      Miming is one way of describing an object, theme or story to an audience without using words. You will need to use your imagination to think of other ways that the audience will also understand.

      Teacher tip

      Challenging pupils to find a range of responses to each task will develop their imagination and creativity, giving them a selection of ideas to pick from or amalgamate.

      Equipment

      Additional material: story and suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is weaving over, under and around a partner an example of?

      Correct answer: an irregular pathway
      mirroring
      copying

      Q2.
      What do we call a straight pathway?

      Correct answer: linear
      curved
      irregular

      Q3.
      What is another word for irregular?

      smooth
      balanced
      Correct answer: uneven

      Q4.
      What is sharing ideas with a partner an example of?

      trying hard
      Correct answer: cooperating
      arguing

      4 Questions

      Q1.
      What does travelling at a ‘steady’ pace describe?

      the level
      the direction
      Correct answer: the speed

      Q2.
      What skill does performing two different actions at the same time use?

      Correct answer: coordination
      strength
      posture

      Q3.
      What does thinking for yourself involve?

      copying
      Correct answer: self-belief
      being still

      Q4.
      If we are creating actions that represent a vehicle moving through a traffic jam, what speed would we be travelling at?

      Correct answer: dawdling
      steady
      fast

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Speeds: transport, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...