Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Travelling and stopping: journey by bus or train

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my imagination to create actions that demonstrate the journeys of a bus or train.

      Key learning points

      1. Move: travelling requires coordination, balance and stamina.
      2. Move: stillness requires balance and control.
      3. Think: using imagination means we can represent non-human forms.
      4. Feel: self-belief allows us to make good decisions.
      5. Connect: empathy enables us to consider the needs of our partner.

      Keywords

      • Travelling - moving from one place to another

      • Stillness - stopping or pausing so there is no movement

      • Following - moving in the same direction or copying

      Common misconception

      Representing the journey of a train or bus must include mimed actions such as pretending to turn a steering wheel.

      Whilst pupils may wish to include such gestures, our focus is on the journey rather than the mode of transport so there is not a requirement to include the use of mime.

      Teacher tip

      Have a surplus of floor markers on the floor to minimise the risk of dispute or collisions. If you have a selection of colours you could guide groups of pupils to only travel to certain colors, e.g. the red team can only use the red floor markers.

      Equipment

      Additional material: suggested music, 30+ floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by ‘travelling’?

      Correct answer: changing place
      being still
      changing shape

      Q2.
      When working with a partner what should you do to show empathy?

      sit together
      Correct answer: think about their needs
      hold hands

      Q3.
      When others are performing a dance, what should we do?

      Ignore them.
      Smile at them.
      Correct answer: Watch them.

      Q4.
      What does using our imagination mean?

      Correct answer: We can pretend.
      We can jump.
      We are sensible.

      4 Questions

      Q1.
      What is thinking about the needs of our partner an example of?

      Correct answer: empathy
      trying hard
      waiting patiently

      Q2.
      What does changing place involve us doing?

      mirroring
      Correct answer: travelling
      copying

      Q3.
      What skill do we use when being still?

      flexibility
      stamina
      Correct answer: control

      Q4.
      What is another word for working with a partner?

      Correct answer: a duet
      a solo
      a group

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Travelling and stopping: journey by bus or train, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...