Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Turning and directions: journey by bus or train

      Lesson details

      Learning outcome

      I can include turning and changes of direction into my actions.

      Key learning points

      1. Move: turning requires balance and control.
      2. Move: combining turning and travelling requires coordination.
      3. Think: using imagination enables us to be creative and use abstract ideas.
      4. Feel: self-belief enables us to try a range of ideas and keep trying our hardest.
      5. Connect: performing as a duet together and contrasting our actions requires empathy.

      Keywords

      • Turn - rotate or spin

      • Direction - where we face or travel

      • Contrast - the difference between two or more things

      Common misconception

      Contrast is the same as opposite.

      Opposite is an example of contrast. For example, a contrast for travelling forwards is backwards. But contrast can also mean different. For example, travelling around a bend or turning on the spot are different so would also demonstrate contrast.

      Teacher tip

      Apply the instruction 'slowly' when asking pupils to demonstrate turning to avoid dizziness. Partial turns also support safe practice and can link to mathematical language.

      Equipment

      Additional material: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by following a partner in dance?

      Correct answer: travelling with them
      taking the lead
      waiting for them

      Q2.
      In dance, what skill do we use when we stop?

      positive thinking
      Correct answer: control
      patience

      Q3.
      What does a decrease in the speed of our movement mean?

      We get faster.
      Our speed is staying the same.
      Correct answer: We get slower.

      Q4.
      What do we change when we are travelling?

      Correct answer: place
      time
      clothes

      4 Questions

      Q1.
      When we turn, we have changed...

      Correct answer: our direction.
      our level.
      our partner.

      Q2.
      What does performing successfully as a duet with a partner require us to have?

      boredom
      Correct answer: empathy
      anger

      Q3.
      What can watching others carefully help us to have?

      good eyesight
      good friends
      Correct answer: good ideas

      Q4.
      What do we mean by contrasting movements?

      Correct answer: different
      the same
      sometimes the same

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Turning and directions: journey by bus or train, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...