Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a range of high jumps with good control.

      Key learning points

      1. Move: high jumping requires swinging our arms and bending our knees to land safely in an upright position with control.
      2. Move: high gymnastic jumps show clear shapes in the air with pointed fingers and toes.
      3. Think: imagination enables us to create and try a range of different jumps.
      4. Feel: self-belief enables us to keep trying, even when it gets difficult.
      5. Connect: listening to others and sharing ideas shows empathy.

      Keywords

      • High - to move while reaching upwards vertically from the ground or surface

      • Jump - use your legs to push yourself up off the ground and into the air for a moment

      • Control - using body tension to help balance and hold positions carefully

      Common misconception

      Pupils jump too high and lose the quality of shapes. Pupils jump too far around in a half-turn jump and lose control of their landing. Pupils round backs on landing, causing hands to touch the floor.

      Celebrate clear shapes over jumps that are too high. Spend time teaching what 'half-turn' means, reminding pupils to start facing one direction and end facing the opposite direction. Remind pupils to keep their backs straight so they land upright.

      Teacher tip

      When sharing teaching points, tell pupils to 'Stand like a gymnast' so they learn to control their bodies. Pupils stand still in an upright position, holding their muscles tight, with feet together and arms by their sides. When referring to 'land and stand' expect pupils to hold still for 2 seconds.

      Equipment

      30+ floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What part of your body needs to bend when landing a jump?

      hands
      tummy
      Correct answer: knees

      Q2.
      Which body part do we reach up with to move high?

      Correct answer: arms
      elbows
      legs

      Q3.
      How can we show empathy to each other?

      laughing
      Correct answer: listening
      lying

      Q4.
      What do we do with our bodies to show control?

      relax
      sit down
      Correct answer: tighten our muscles

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a high jump where we spread our arms and legs out wide when in the air?

      Correct Answer: star jump, star-jump

      Q2.
      What do we call a high jump where we land facing the opposite direction?

      Correct Answer: half-turn jump, half turn jump, 180, half turn, half-turn

      Q3.
      What does listening to others and sharing ideas show?

      Correct answer: empathy
      imagination
      self-belief

      Q4.
      What do we show when we keep trying, even when things are difficult?

      Correct Answer: self-belief, self belief, believing in ourselves, believing in yourself

      To help you plan your 1 physical education lesson on: High jumping, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...