Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence on the apparatus with flow, including a jump, a roll and a balance, and make my own decisions about the order of the actions in the sequence pattern.

      Key learning points

      1. Move: quality movements and balances are performed in sequence with flow, moving from one action to the next.
      2. Think: reflecting on the quality of movements and balances will improve our sequences.
      3. Think: deciding on the best order to perform a sequence (jump, roll, balance) demonstrates effective decision making.
      4. Connect: sharing the apparatus safely shows empathy and allows others time and space to create their sequences.
      5. Feel: striving to practise, reflect and improve our sequence shows courage.

      Keywords

      • Decision making - choosing what to do.

      • Quality - the good parts of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly.

      • Sequence - a combination of actions that have been added (linked) together in a particular order.

      Common misconception

      Practise makes perfect. Pupils forget the variety of shapes they can use for gymnastics skills and default to using the same basic balances and jumps in every sequence.

      Practise might not always make a performance perfect, but it will make actions and sequences improve. Pupils can work together to help use practise time to improve. Display posters or lists of shape ideas for jumps, rolls and balances.

      Teacher tip

      Sometimes, practise reinforces poor techniques. Practise should be accompanied by evaluation and reflection. Always encourage creativity and celebrate it.

      Equipment

      mats, benches, gymnastics tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we do in a balance?

      keep moving
      Correct answer: keep still
      keep talking

      Q2.
      How do we land jumps safely?

      bend our elbows
      Correct answer: bend our knees
      keep legs straight

      Q3.
      Are rolls in gymnastics always tucked?

      never
      Correct answer: no
      yes

      Q4.
      What should you do before jumping off the apparatus?

      look up
      look down
      Correct answer: check landing area

      4 Questions

      Q1.
      What happens when we practice?

      we get worse
      Correct answer: we improve
      we sit down

      Q2.
      What do we call a combination of linked actions?

      Correct answer: a sequence
      a series
      a set

      Q3.
      What is it called when we choose what to do?

      Correct answer: decision making
      sequence making
      skill making

      Q4.
      What happens when we perform skills straight after one another without stopping?

      Correct answer: we create flow
      we show courage
      we show empathy

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Creation of sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...