Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence that flows in the pattern, jump, roll, balance.

      Key learning points

      1. Move: jumping requires bent knees when we take off and land, and swinging our arms up and down again when landing.
      2. Move: rolling requires us to completely rotate the body and roll over forward, sideways or backwards with good control.
      3. Think: Imagination enables us to try different ways of linking jumps, rolls and balances with flow.
      4. Feel: trying out new ideas and encouraging others to perform new moves demonstrates courage.
      5. Connect: giving thoughtful feedback to help others demonstrates empathy.

      Keywords

      • Rolling - completing a rotation of the body

      • Jumping - using your legs to push yourself up off the ground and into the air for a moment

      • Sequence - a combination of 2 or more actions that have been added (linked) together in a particular order.

      Common misconception

      Pupils use the top of their heads in a forward roll and forget to make their back curved. Pupils bend their backs too much when landing a jump, causing their hands to touch the floor.

      Pupils should tuck their heads in, put their chin on their chests and use the back of their head by keeping their back rounded in a forward roll. Remind pupils to keep their backs straight so they can land upright ('land and stand').

      Teacher tip

      Pupils could use whiteboards or paper to record their sequences. These can then be used as evidence of a PE lesson or referred to in future lessons. Adjust the number of mats you use depending on how many you have, the size of your space and the number of pupils.

      Equipment

      30+ floor markers, 30+ small cones, 15+ mats

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we do when we are balancing?

      Correct answer: keep still
      keep jumping
      keep moving

      Q2.
      How do we show flow between actions?

      stopping
      skipping
      Correct answer: no stopping

      Q3.
      What do we use to try new moves?

      Correct answer: courage
      empathy
      honesty

      Q4.
      What is linking?

      Correct answer: combining 2 movements
      matching 2 movements
      counting 2 movements

      4 Questions

      Q1.
      What part of our head touches the floor in a forward roll?

      Correct answer: the back
      the front
      the top

      Q2.
      What action do we use to make a complete rotation of our body?

      a balance
      a jump
      Correct answer: a roll

      Q3.
      What word describes 2 or more actions that are linked together?

      Correct answer: a sequence
      a series
      a set

      Q4.
      Why is it important to listen to feedback from others?

      Correct Answer: to improve our actions

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Jump, roll, balance sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...