Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can link two movements or a movement and a balance together with flow.

      Key learning points

      1. Move: moving from one movement or balance to the next without stopping ensures the actions are linked and enables flow.
      2. Move: quality movements and balances require silence, pointing the fingers and toes, and holding balances still.
      3. Think: trying a range of movements and balances to link together shows imagination.
      4. Feel: courage enables us to be brave and try new ideas, showing we can move confidently.
      5. Connect: listening to others and being aware of their feelings when sharing ideas demonstrates empathy.

      Keywords

      • Link - connecting movements and balances together

      • Flow - moving from one action to another without stopping

      • Quality - the good parts of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly

      Common misconception

      Pupils don't hold balances for long enough because they think they have to link straight into the next skill.

      Holding a balance still for 4 seconds is part of the balance skill, so it should be included even when a balance is used in a linking sequence.

      Teacher tip

      Make this unit about the circus exciting, but remind pupils that a 'trick' is still a gymnastics action that needs to be performed with control and pointed fingers and toes. When talking to pupils between practices, ensure they 'stand like a gymnast'-feet together, muscles tight, stand tall.

      Equipment

      mats, 30+ floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should we do with our fingers and toes when moving or balancing in gymnastics?

      bend them
      look at them
      Correct answer: point them

      Q2.
      Why do gymnasts perform silently?

      Correct answer: to show control
      to be clever
      to behave well

      Q3.
      What does listening to others and sharing ideas show?

      Correct answer: empathy
      imagination
      self-belief

      Q4.
      What do we do in a high quality balance?

      keep jumping
      keep moving
      Correct answer: keep still

      4 Questions

      Q1.
      What do we call moving from one action to another without stopping?

      action
      Correct answer: flow
      trick

      Q2.
      What do we call it when we combine 2 actions?

      counting
      Correct answer: linking
      matching

      Q3.
      How do we describe movements that are performed correctly?

      Correct Answer: quality, high quality

      Q4.
      What do we show when we are brave and confident?

      Correct Answer: courage

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Linking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...