Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can link two movements and balances together safely with flow on the apparatus.

      Key learning points

      1. Move: linking one movement or balance to the next without stopping ensures flow on the apparatus.
      2. Move: quality movements and balances require silence, pointing the toes and holding balances still on apparatus.
      3. Think: using a range of different apparatus to link movements and balances safely shows imagination.
      4. Feel: courage enables us to be brave when trying out new ideas using apparatus.
      5. Connect: noticing and responding to how others feel when sharing the apparatus demonstrates empathy.

      Keywords

      • Link - connecting movements and balances together

      • Flow - moving from one action to another without stopping

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      Common misconception

      Pupils jump from wall bars or climbing frames.

      Pupils should only jump from a flat surface.

      Teacher tip

      This may be the first time pupils have used the apparatus for long time. It is important to remind them of safety rules at the beginning of each apparatus lesson. Make a poster they can refer to. See cycle 1 for safety tips. Pupils should always have bare feet for gymnastics lessons.

      Equipment

      30+ floor markers, mats, benches, gymnastic tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call the equipment used in gymnastics?

      Correct answer: apparatus
      appliances
      applicators

      Q2.
      What is the action of combining 2 movements?

      counting
      Correct answer: linking
      matching

      Q3.
      How do we stay? safe on the apparatus

      move quickly
      Correct answer: move slowly
      move under

      Q4.
      What is it called when we don’t stop between our actions?

      Correct answer: flow
      movement
      trick

      4 Questions

      Q1.
      How do we show empathy when using the apparatus?

      block others
      Correct answer: give others space
      ignore others

      Q2.
      Why is it important that we use the apparatus safely?

      to be quiet
      to have more turns
      Correct answer: to prevent accidents

      Q3.
      What do all high quality movements in gymnastics show?

      Correct answer: control
      speed
      stillness

      Q4.
      How long should we aim to hold balances still?

      2 seconds
      Correct answer: 4 seconds
      6 seconds

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Linking on apparatus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...