Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the importance of being agile and can move around in different ways at speed.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and easily with agility requires running with our head up and on the balls of our feet.
      2. Move: changing direction when running, by rotating the hips, will help us avoid being tagged by the defenders.
      3. Think: curiosity enables us to try different ways of moving quickly and discover ways to improve our agility.
      4. Feel: exploring different ways of moving quickly, to improve agility demonstrates self-belief.
      5. Connect: communicating clearly with our partner shows we are listening and demonstrates empathy.

      Keywords

      • Agility - the body's ability to move quickly and easily

      • Quickly - at a fast speed

      • Running - moving fast, using our feet

      Common misconception

      Some pupils may think that being able to sprint fast will always make them successful in a game or activity.

      Being agile involves more than running quickly in one direction. Being on the balls of our feet, rotating our hips and using different footwork can help us to move quickly, react appropriately, and change direction so that we are successful.

      Teacher tip

      Ensure these activities take place on even ground with plenty of space, as pupils are required to move quickly and keep changing direction. Secure footwear is essential for all participants.

      Equipment

      50+ cones, 15 floor markers (1 per pair), bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these methods of travelling is best for getting somewhere quickly?

      crawling
      walking
      Correct answer: running

      Q2.
      Which of these approaches will help you to improve?

      Correct answer: try new things
      try once only
      don't try

      Q3.
      Which of these is a part of your foot?

      finger
      Correct answer: ball
      knee

      Q4.
      When you run in a zig-zag pattern, what do you keep changing?

      Correct answer: direction
      speed
      type of movement

      4 Questions

      Q1.
      How might you describe the movement of someone who demonstrates agility?

      slow and awkward
      Correct answer: quick and easy
      fast and frantic

      Q2.
      Which of these qualities is most helpful for trying different ways of moving?

      Correct answer: curiosity
      politeness
      speed

      Q3.
      Rotating which part of our bodies can help us to change direction quickly and easily?

      Correct answer: hips
      fingers
      elbows

      Q4.
      If running fast in one direction isn’t the best tactic, what can you do?

      break the rules
      blame someone else
      Correct answer: try different movements

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Agility, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...