Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the importance of good hand/eye and foot/eye coordination when playing a variety of sports.

      Key learning points

      1. Move: bouncing, rolling and throwing a ball with control requires good hand/eye coordination.
      2. Move: dribbling and kicking a ball with control requires good foot/eye coordination.
      3. Think: being coordinated allows us to effectively perform a range of skills that can help in a variety of sports.
      4. Feel: helping others to improve when they are struggling with a task shows empathy.
      5. Connect: continuing to try hard, even when making mistakes, demonstrates self-belief.

      Keywords

      • Coordination - the ability to efficiently use different parts of the body together

      • Dribbling - travelling with a ball whilst keeping it under control

      • Control - keeping the ball close, moving it where you want

      Common misconception

      Some pupils may think that being successful in sport relies on being able to run fast.

      In many sports, having good coordination can be more valuable than speed or strength. Swimming, rowing, golf, skiing, rhythmic gymnastics, bowling and clay shooting all require coordination, but don't rely on speed.

      Teacher tip

      Some pupils may find these activities frustrating. Consistently praising effort, rather than achievement, throughout the lesson will reinforce a growth mindset amongst the whole class. The most successful pupil may be the one who makes the most improvements.

      Equipment

      soft balls (1 per child), beanbags (1 per child), small bats/sticks (1 per child), tennis balls (1 per child), 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is most useful when you need to be accurate with your movements?

      teamwork
      speed
      Correct answer: balance

      Q2.
      Which body parts help to create a solid base when throwing or hitting?

      Correct answer: feet
      hands
      ears

      Q3.
      What is the best way to develop skills for a variety of sports?

      don't practise
      repeat one skill
      Correct answer: practice different ideas

      Q4.
      How can you help a partner when they are finding something difficult?

      Correct answer: encourage them
      laugh at them
      watch someone else

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes the skill, used in basketball, when a player travels with the ball whilst bouncing it?

      shooting
      passing
      Correct answer: dribbling

      Q2.
      Who can make a mistake when they are practising their coordination skills?

      only children
      only beginners
      Correct answer: anyone

      Q3.
      How can you improve your coordination when practising, even if you make a mistake?

      give up
      get angry
      Correct answer: keep trying hard

      Q4.
      When is good coordination more useful than running fast?

      never
      Correct answer: sometimes
      always

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Coordination, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...