Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a range of activities that require excellent coordination and remain motivated to try my hardest.

      Key learning points

      1. Move: bouncing, rolling, throwing, dribbling and kicking a ball with effective coordination requires control.
      2. Move: our hearts will beat faster and our muscles work harder when completing coordination exercises within the circuit.
      3. Think: showing good hand and foot coordination across a range of activities requires focus and curiosity.
      4. Feel: working together and striving to help each other to improve throughout the circuit shows great empathy.
      5. Connect: striving to improve our coordination throughout will lead to increased success and shows self-belief.

      Keywords

      • Coordination - The ability to efficiently use different parts of the body together

      • Circuit - a series of physical activities or exercises

      • Together - working in cooperation with others to undertake a task

      Common misconception

      Pupils may think that coordination relates only to movement of their own body.

      Coordination requires many different elements to work in combination. Improving balance, timing, ball tracking and the way we grip equipment can all contribute to improved coordination.

      Teacher tip

      Equipment listed allows for both partners to exercise at the same time. If only half the equipment is available, pupils can take turns at each station. Alternatively, these stations can be removed from the circuit and another activity repeated twice.

      Equipment

      30+ cones, 4 hoops, 2 beanbags, 30 balls, 2 balloons, 2 skipping ropes

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can help you throw accurately?

      Correct answer: balance
      talking
      speed

      Q2.
      Which word describes kicking a ball in football and keeping it close to your feet?

      tackling
      Correct answer: dribbling
      defending

      Q3.
      Which of these body functions are you aiming to increase during a circuit activity?

      hearing
      talking
      Correct answer: heart beat

      Q4.
      What can help you to keep trying hard?

      Correct answer: self-belief
      self-doubt
      panic

      4 Questions

      Q1.
      What helps us to get used to using different sporting equipment?

      using one type
      doing easy things
      Correct answer: trying new things

      Q2.
      What should we do when we are finding an activity difficult?

      Correct answer: keep trying
      get angry
      give up

      Q3.
      What will help most if we are finding it hard to coordinate our bodies when playing a sport?

      no practise
      practise once
      Correct answer: practise often

      Q4.
      What should a partner do to help you improve when you are practising?

      laugh at you
      shout at you
      Correct answer: give you feedback

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Coordination circuit, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...