Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use and apply all my jumping skills in different games.

      Key learning points

      1. Move: using the correct technique for a variety of jumps will enable us to score points in games.
      2. Think: understanding the correct technique for a variety of jumps increases performance in games.
      3. Feel: striving to improve our technique for jumping, hopping and skipping will lead to success in games.
      4. Connect: collaborating in teams and showing empathy can improve our team's performance.

      Keywords

      • Space - an open area where it is safe to move where there are no defenders

      • Competing - playing against another player or another team

      • Rules - inform what we are allowed and what we are not allowed to do in a game or challenge

      Common misconception

      Pupils run instead of skipping to avoid being caught. Pupils don't follow the rules and take more than one piece of equipment at a time.

      Remind pupils that running is a rule break and celebrate pupils who are hopping/skipping not running. Explain that this is a rule break and build in a consequence for this happening.

      Teacher tip

      Split the class into smaller groups to play the game. Increase the complexity of the game in stages to suit the needs of all pupils.

      Equipment

      bibs, 30+ bean bags all colours, 30+ cones all colours and 1 red, 1 blue, 1 green and 1 yellow hoop

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which movement is not a type of jump?

      Correct answer: walking
      hopping
      skipping

      Q2.
      If our team mate is finding it hard to use the correct hopping technique, what should we do?

      Correct answer: help them
      ignore them
      laugh

      Q3.
      If we break the rules in a game and cheat, what can this do to the game?

      Correct answer: spoil the game
      help the game
      nothing

      Q4.
      If we always try our hardest to use the correct technique, what might happen in the game?

      We could lose.
      Correct answer: We could win.
      nothing

      4 Questions

      Q1.
      What movement requires taking off from both feet and then landing on both feet, bending our knees?

      Correct Answer: a jump, jumping

      Q2.
      Which jump uses only one foot?

      Correct Answer: hopping, hops

      Q3.
      If we work together as a team and everyone tries their hardest in the game, what might this mean happens at the end of the game?

      Correct Answer: we win, we could win, success

      Q4.
      Playing a game can mean there is a winning team and a team that doesn't win. What else is important when we play in a game?

      cheating
      Correct answer: having fun
      being silly

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Jumping in a game, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...