Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Jumping combinations: hop, step, jump

      Lesson details

      Learning outcome

      I can link the hop, step and jump together to try and jump as far as possible.

      Key learning points

      1. Move: using the correct technique for the hop, step and jump will enable us to jump further.
      2. Move: linking jumps in combination requires control and fluency between each jump.
      3. Think: linking the hop, step and jump together requires a lot of concentration to be able to jump as far as possible.
      4. Feel: striving to improve our technique when combining the hop, step and jump to jump further shows self-belief.
      5. Connect: supporting our partner and providing them with feedback promotes respect and fairness.

      Keywords

      • Hop - to continuously jump on one foot at the same time

      • Step - to take off on one foot and land on the other foot

      • Fluency - continuous smooth movement where one action flows to the next

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to understand that this combination of three elements creates one jump that can be measured from the start of the hop, to the end of the jump.

      When we combine elements into a hop, step, jump combination we can benefit from the power and momentum that builds up. By increasing the distance travelled in each element, we increase the overall distance covered in the jump combination.

      Teacher tip

      This lesson intentionally avoids practices where pupils score points within an allocated time period. This is to avoid pupils rushing through the jump combination to score more points. Rather than accumulating points, pupils increase the distance between cones to recognise their improved technique.

      Equipment

      30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these skills is a type of jump?

      throw
      Correct answer: hop
      kick

      Q2.
      Which feet are involved in the landing when performing a hop?

      Correct answer: 1, same foot
      1, other foot
      2 feet together

      Q3.
      What will driving your arms forward help you to achieve?

      Correct answer: jumping for distance
      jumping for height
      jumping to dodge

      Q4.
      Which of these words describes a soft landing with hips and shoulders in line?

      complex
      combined
      Correct answer: controlled

      4 Questions

      Q1.
      Which of these elements needs a controlled landing?

      hop only
      hop and step
      Correct answer: hop, step, jump

      Q2.
      Which of these elements lands with 2 feet together?

      hop
      step
      Correct answer: jump

      Q3.
      Which of these elements changes feet from take off to landing?

      hop
      Correct answer: step
      star jump

      Q4.
      When we have self-belief in our abilities, which of these elements can be improved to achieve a greater distance?

      Correct answer: hop, step, jump
      jump only
      step and jump

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Jumping combinations: hop, step, jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...