New
New
Lesson 7 of 12
  • Year 2

Jumping higher

I can jump in a variety of ways using the correct technique.

Lesson 7 of 12
New
New
  • Year 2

Jumping higher

I can jump in a variety of ways using the correct technique.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: jumping, hopping and leaping requires us to swing our arms, bend our knees and look forwards.
  2. Think: landing with our knees bent enables us to stay in a controlled position and requires great concentration.
  3. Feel: trying different ways of jumping to avoid objects or opponents requires self belief.
  4. Connect: playing by the rules and accepting when you are tagged demonstrates a strong understanding of fairness.

Keywords

  • Jumping - using your legs to push yourself up off the ground and into the air for a moment

  • Technique - the method we use to perform a task

  • Control - landing softly with shoulders in line with the hips

Common misconception

Pupils might think that jumping is all about strength and do not consider the importance of coordination and technique.

The power needed for jumping high comes from the combined actions of a range of different body parts. The coordination of all these body parts creates a great technique for jumping high.


To help you plan your year 2 physical education lesson on: Jumping higher, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Repeated jumping and landing can cause soreness in joints and muscles. Ensure that pupils are jumping on an even surface and have rest periods to manage the intensity of activity on joints and muscles.
Teacher tip

Equipment

15+ floor markers, 30+ cones, 15 balls

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which direction will your body move when you are jumping high?

sideways
Correct answer: upwards
backwards

Q2.
Which action is needed from your legs to help you perform a high jump?

kicking action
twisting action
Correct answer: pushing action

Q3.
Which of these words describes a balanced and safe landing?

Correct answer: controlled
competitive
complicated

Q4.
When playing games with others, what will help you to play fairly?

running fast
wearing PE kit
Correct answer: following the rules

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What will help you when you are coordinating lots of different body parts?

speed
Correct answer: concentration
flexibility

Q2.
Which of these words describes different methods used for take off and landing?

tactics
teammate
Correct answer: technique

Q3.
What can you do in a game if your jump is not successful?

Correct answer: try different techniques
get angry
stop jumping

Q4.
Which of these body parts helps to add power to a jump?

Correct answer: arms
stomach
neck