Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can link and perform jumps in combination and under control whilst moving around a space.

      Key learning points

      1. Move: linking different jumps in combination requires us to use the correct technique and a controlled landing.
      2. Think: observing and concentrating on our partner's performance enables us to provide feedback and improve their ideas.
      3. Feel: trying hard to improve our ideas for linking jumps requires self-belief.
      4. Connect: working together to teach each other our jumping combinations demonstrates empathy and wanting to achieve.

      Keywords

      • Linking - successfully adding two jumps together so that they flow one after the other

      • Combinations - linking individual jumps together to create a sequence of jumps

      • Control - landing softly with shoulders in line with the hips

      Common misconception

      Pupils might think that jumping is a static action to be performed on the spot.

      Jumping can be a dynamic movement that travels through space and can be linked in combination to gain momentum and speed.

      Teacher tip

      Activities in this lesson provide opportunities for children to explore a wide range of jumping techniques and styles. They should be encouraged to be creative and try lots of different ideas ensuring that they always take off and land on their feet.

      Equipment

      floor markers, 15+ beanbags, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes the end of a jump when you are connected to the ground again?

      Correct answer: landing
      preparation
      flight

      Q2.
      How would you describe a landing where all body parts are positioned accurately?

      Correct answer: controlled
      complicated
      competitive

      Q3.
      Which of these actions is best for helping us to learn new ideas for jumping?

      giving up
      working alone
      Correct answer: watching others

      Q4.
      When we are concentrating on improving a skill, which of these character traits is most helpful?

      selfishness
      Correct answer: self-belief
      bossiness

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes a linked sequence of jumps?

      Correct answer: combination
      competition
      complication

      Q2.
      How can you help a partner to improve their jumping technique?

      laugh at them
      tell them off
      Correct answer: give feedback

      Q3.
      What can you do to improve your jumping combination technique?

      get angry
      Correct answer: practice often
      give up

      Q4.
      Which part of a jump is most important when you are linking to another jump?

      Correct answer: a controlled landing
      height of jump
      distance of jump

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Linking jumping, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...