Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how to pace myself when running over a longer distance.

      Key learning points

      1. Move: when running longer distances we need relaxed shoulders, arms swinging naturally and a comfortable stride length.
      2. Move: long distance running requires a steady pace and rhythm that you can keep up for a long time saving energy.
      3. Think: if we sprint during a long distance race and do not pace ourselves, we run out of energy and have to slow down.
      4. Feel: pacing ourselves over a longer distance requires us to be self-disciplined to make sure we can finish the race.
      5. Connect: we can help our partners improve their pacing by communicating whether they need to speed up or slow down.

      Keywords

      • Long distance - a type of running race or activity that covers a significant distance

      • Pacing - running at a speed that we can keep up for a long time

      • Energy - a fuel for our body which helps us to move and do things

      Common misconception

      Pupils sprint and then slow up and then sprint again and slow again, especially at the start of the run.

      Explain that having a steady rhythm may not get pupils to the front initially, but their overall time will be quicker than if they sprint and stop continuously.

      Teacher tip

      Ensure the track set up is large enough for half the class to run at once. Alternatively, you can create 2 tracks and split the class.

      Equipment

      30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which action helps you to run consistently fast?

      looking sideways
      Correct answer: looking ahead
      straight arms

      Q2.
      Which word describes getting faster as a race begins?

      speed
      winning
      Correct answer: accelerating

      Q3.
      What can help you to maintain speed in the middle of a sprint race?

      Correct answer: increased stride length
      faster arm pump
      trying harder

      Q4.
      What does striving to improve and trying your best demonstrate?

      speed
      Correct answer: determination
      honesty

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes running at a speed you can keep up for a long time?

      sprinting
      Correct answer: pacing
      accelerating

      Q2.
      When running, what can help you to save energy?

      sprinting
      Correct answer: a steady pace
      pumping your arms

      Q3.
      What can cause you to quickly lose energy at the start of the run?

      pacing yourself
      relaxing your shoulders
      Correct answer: starting too fast

      Q4.
      What do you need to have to ensure you finish a long distance run without stopping?

      Correct answer: self-discipline
      speed
      integrity

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Introduction to pacing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...