Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Jumping for distance: standing triple jump

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore ways to jump as far as possible using a combination of hops, steps and jumps.

      Key learning points

      1. Move: we must swing our arms back for takeoff and forward during the different stages for power and balance.
      2. Move: to perform a standing triple jump we must hop, step, jump in sequence and link the actions together smoothly.
      3. Think: selecting the correct foot to start with ensures we are balanced and in control when standing triple jumping.
      4. Feel: standing triple jump requires patience and resilience to successfully link a hop, step and jump smoothly.
      5. Connect: striving to support one another and evaluate each other's performance is important to improve performance.

      Keywords

      • Triple jump - a track and field event where an athlete performs a sequence of three jumps to cover as much distance as possible

      • Link - something that connects two or more things together

      • Smoothly - performing an activity without any sudden stops or jerks

      Common misconception

      Pupils often think the triple jump consists of a step, step and jump, rather than a hop, step and jump.

      Allow pupils time to practise hopping and stepping and highlight the difference between the two. Pupils must understand that a hop requires them to land on the same foot they took off on, and a step is from one foot to the other.

      Teacher tip

      Ensure pupils are jumping on an even surface that is not slippery. To help pupils remember which foot to land on during the jump, have them say, 'same, different, both' as they jump.

      Equipment

      30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the method you use to perform a task?

      Correct answer: technique
      power
      transition

      Q2.
      How can you show respect to other pupils?

      jump far
      throw far
      Correct answer: listen to feedback

      Q3.
      What are you demonstrating when you continue to try and improve?

      communication
      Correct answer: resilience
      integrity

      Q4.
      Which event requires you to jump as far as possible?

      high jump
      relay
      Correct answer: standing long jump

      4 Questions

      Q1.
      Which action is the first stage of the triple jump?

      jump
      step
      Correct answer: hop

      Q2.
      When hopping and taking off on your right foot, which foot should you land on?

      left
      Correct answer: right
      it doesn't matter

      Q3.
      Which word describes performing an activity without any sudden stops or jerks?

      Correct answer: smoothly
      quickly
      slowly

      Q4.
      What can help you to improve your standing triple jump technique?

      Correct answer: patience and resilience
      speed and skill
      lack of concentration

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Jumping for distance: standing triple jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...