Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can increase my stride pattern to maintain my speed in the middle of the race.

      Key learning points

      1. Move: consistently sprinting fast requires our head up, pumping arms, elbows bent and running on the balls of our feet.
      2. Move: short strides at the start of the race then accelerating to increase stride length maintains speed in the race.
      3. Think: increasing stride length in the middle of the race maintains speed, efficiency and helps balance and control.
      4. Feel: striving to always sprint our fastest by consistently trying our best demonstrates determination.
      5. Connect: evaluating each other's performance and listening to feedback on our strengths and weaknesses shows respect.

      Keywords

      • Accelerate - getting faster and faster as the race begins

      • Race - a competition where runners race to see who can run the fastest over a certain distance

      • Stride - the length of a single step you take when running or walking

      Common misconception

      Pupils transition aburptly from a lower body position leaning forwards to running upright, which causes them to slow down and lose their rhythm.

      Encourage pupils to transition smoothly as they accelerate towards top speed as doing this too quickly can cause a loss of speed. Allow opportunities for pupils to practise this and address the misconception when observed.

      Teacher tip

      Model how pupils can give contructive feedback to other pupils, focusing on the KLP's from the lesson. This will help pupils know what they need to look out for and how they can support each other.

      Equipment

      Beanbags, 1 hoop between 5, 1 tennis ball between 2, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can using the correct sprinting technique help you to do?

      Correct answer: keep balanced
      change direction
      lose your balance

      Q2.
      Which word describes the method you use to perform a task?

      sprint
      Correct answer: technique
      compete

      Q3.
      At which part of a race do you need to accelerate?

      the end
      the middle
      Correct answer: the start

      Q4.
      How can you help your partner to improve?

      beat them
      Correct answer: share ideas
      ignore them

      4 Questions

      Q1.
      Which part of the race should you use shorter strides?

      Correct answer: the beginning
      the middle
      the end

      Q2.
      Which word describes a single step you make when running?

      run
      Correct answer: stride
      technique

      Q3.
      What can happen if you transition from your accelerating technique to your sprinting technique too quickly?

      you run faster
      Correct answer: you slow down
      you fall over

      Q4.
      What are you showing by listening to feedback about your strengths and weaknesses?

      determination
      courage
      Correct answer: respect

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Sprinting: stride pattern, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...